A kókuszt szinte mindenki ismeri és a legtöbb ember szereti is. Még kicsiny hazánkban is nagyon népszerűek a kókuszos sütemények, torták és egyre elterjedtebb a kókusztej használata is. Érdemes kerülni vagy csak ritkán használni a nem friss dolgokat pl. konzerv kókusztejeket. Inkább készíts otthon frissen kókuszdióból vagy szárított minőségi kókuszreszelékből. A kókusztej receptet nemsokára fel is teszem a blogra.
Én egyszerűen imádom a kókuszt, Te hogy vagy ezzel?:)
Ahol van kókuszpálma ott van minden:) Van mit enni, inni, lehet belőle házat építeni, tüzet rakni és öltözködni is tudsz. Már csak el kellene egyszer jutnom egy olyan helyre, ahol van kókuszpálma:)
Én egyszerűen imádom a kókuszt, Te hogy vagy ezzel?:)
![]() |
A kókusz hatásai és ájurvédikus alkalmazása |
A kókusz édes és hűsítő az ájurvéda szempontjából. A kókusz húsa kemény, nehéz és olajos, zsíros a közepe folyékony. A kókusz belsejében lévő folyadék, a kókuszvíz. A kókusztejet pedig a friss reszelt kókuszból készítik. A reszeléket összekeverek egy csésze vízzel, hagyják állni néhány percig és utána ebből préselik ki a kókusz tejet.
Nyáron nagyon jó kókuszt fogyasztani, mert hűsítő hatása miatt segít a szervezetet egyensúlyban tartani. Télen nem annyira ajánlott a kókuszzsírral főzés, a kókusztej és a kókuszdió fogyasztása. A blogon jó néhány kókuszos receptet is találsz, ha beírod bal oldalt a keresőmezőbe, hogy kókusz.
Elsődlegesen hűsítő hatása van, így a nyári hőségben nagyon jó ha zsiradéknak ezt használjuk.
Külsőleg és belsőleg alkalmazva is táplálja a bőrt, széppé teszi a hajat.
Vegyszermentes (bio) kókuszolajat használj!
Nyáron nagyon jó kókuszt fogyasztani, mert hűsítő hatása miatt segít a szervezetet egyensúlyban tartani. Télen nem annyira ajánlott a kókuszzsírral főzés, a kókusztej és a kókuszdió fogyasztása. A blogon jó néhány kókuszos receptet is találsz, ha beírod bal oldalt a keresőmezőbe, hogy kókusz.
Szerencsére egyre elterjedtebb az egészséges és változatos felhasználású kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír. A kókuszolaj belsőleg és külsőleg alkalmazva is igazi csodaszer, táplálja a testet-lelket.
A kókuszolaj fehér, kenhető, krémszerű állagú. Szobahőmérsékleten folyékonnyá válik, hűtőben tartva megkeményedik.
Elsődlegesen hűsítő hatása van, így a nyári hőségben nagyon jó ha zsiradéknak ezt használjuk.
hatásait tekintve erősíti az immunrendszer és energiával tölt fel. Segít normalizálni a koleszterinszintet.
Jótékony az emésztésre, gyorsítja az anyagcserét, segít a fogyásban és kedvezően hat a cukorbetegségre.
Támogatja a szív- és érrendszert , gátolja az érelmeszesedést. További jótékony hatásai, hogy vírus, baktérium és gombaölő és gyulladás gátló is.
Külsőleg és belsőleg alkalmazva is táplálja a bőrt, széppé teszi a hajat.
Vegyszermentes (bio) kókuszolajat használj!
- Viszkető ekcémára kiváló, ha pirított kókuszport teszel a bőrödre,
- Leégés esetén kend be magad kókuszolajjal.
- Égő vizelet esetén nagyon jó ha iszol egy csésze kókuszvizet.
- A kókuszvíz nagy segítség, bárányhimlő és kanyaró esetén.
- Ha a hajad vékonyodik vagy nagyon hullik, masszírozd át a fejbőrödet kókuszolajjal.
- Korpásodás, fejbőrviszketés vagy pigmenthiány esetén szintén alkalmazd a kókuszolajat külsőleg az érintett területen.
- Körömgombásodásnál használj kókuszolajat.
- Amennyiben nagyon bő a menstruációs vérzésed, a következő recept sokat segíthet. 1 csésze kókuszvizet keverj össze fél teáskanál kandiscukorporral (sharkara cukor) vagy organikus teljes értékű nádcukorral.
- Vastagbél gyulladásból származó fekély esetén alkalmazz beöntést, fél liter kókusztejjel. Ez enyhíti a tüneteket.
- Ha vérzik az ínyed, készíts fogport az alábbiakból: finomra őrölt kókuszhéj egy csipet étkezési kámforral .
Mindig vegyszermentes (bio) kókuszt használj!
Jó egészséget kívánok:)
szeretettel:
Kati
Jó egészséget kívánok:)
szeretettel:
Kati
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
Megjegyzések
Megjegyzés küldése