Idény zöldség-gyümölcs-június |
Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket).
Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak
megfelelően táplálkozzunk - ez segíti a testi-lelki egyensúly
megteremtését. Az ájurvéda nagy
hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része,
ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához
igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) .
Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az évszaki sajátosságokról és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.
Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj. PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni.
Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj. PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni.
Célszerű,
ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes)
zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztod, hogy támogasd tested természetes
folyamatait. Így az általad fogyasztott ételek, frissek, természetes körülmények
között növekedtek, értek meg, nem kezelték őket nagy mennyiségű
mesterséges vegyszerekkel és mesterséges fénnyel. Az ilyen zöldségek,
gyümölcsök vitamin, tápanyag és nyomelem tartalma is magasabb.
Ha a
szezonalitásnak megfelelően táplálkozol, a környezetet is kíméled. Nem
kell sok ezer kilométerről szállítani az élelmiszereket és támogatod a
helyi termelőket:)
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése