Ugrás a fő tartalomra

A sáfrány hatásai

A sáfrány nem olcsó, de fantasztikus gyógynövény és fűszer, amely minden szövetre hat, de leginkább a vérre fejti ki hatását.Szinte újjáéleszti a vért és a keringést is.

Vértisztító, nagyon erőteljes afrodiziákum, befolyásolja a női reproduktív szerveket, idegrendszert, fiatalító, serkentő hatású és hatással van az emésztésre is, görcsoldó és szálhajtó szerként is használható.
Használható menstruációs fájdalmak enyhítésére és szabálytalan menstruációnál. Továbbá menopauza idején is. Jó impotencinál, meddőségnél.

Ájurvéda javasolja vérszegénységnél.
Kedvezően hat derékfájásnál, lumbágónál, reumánál

Javítja az anyagcserét, fokozza az emésztést. Kiváló a más és epe problémákra, pl. májmegnagyobbodásnál is ajánlja az ájurvéda. Fűszerként ételekhez adva, segíti a tápanyagok beépülését.

A légzőszreveknél köhögés és asztma esetén javasolt az adagolása. 

Idegi gyengeség, hisztéri és depresszió esetén is javasolt a fogyasztása.

Katalizálja számos gyógynövény erősítő hatását.Adható tejhez és shatavarihoz is többek között.

Szattvikus gyógynövény, segíti a szeretet és a harmónia kialakulását bennünk. Kedvezően hat a Bhakti jógát gyakorlók számára, mert az odaadást is fejleszti. Ájurvédikus szempontból pikáns, keserű, édes hűtő hatású, így mindhárom dósha számára kedvező. 

Terhesség esetén nem alkalmazható!
Nagy dózisban narkotikum 

A sáfrányos szeklice ugyanazon hatásokkal bír, normál adagokban alkalmazható és még olcsóbb is. 

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti

Felhasznált szakirodalom:dr. David Frawley és dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e