Ugrás a fő tartalomra

Takarékoskodj az energiával- tudatosság a hétköznapokban

Mai rohanó életforma sajnos háttérbe szorította, a hagyományos a természettel összhangban működő életformát és az emberek az erőfeszítés megspórolása, időmegtakarítás és sok esetben divat miatt megannyi elektromos gépet alkalmaznak.



Ez bizonyos határig még jó is, de egy bizonyos ponton túl kifejezetten pazarló, környezetre, egészségre károsító. A gépek gyártásához már az alapanyagok bányászata, alkatrészek előállítása, az ezekhez kapcsolódó szállítás is hihetetlen környezeti terhelés. Aztán a gép működtetése, alkatrészek cseréje, etc. újabb környezeti terhelést jelent.

Most, hogy itt az energiaköltségek emelkedése, sokan még mindig nem újragondolják a fogyasztásukat, nem értik, hogy elég az amink van, lehet egyszerűbben is élni... sokan szeretnék napelemmel, mindenféle alternatív módszerekkel elérni, hogy továbbra is ugyanúgy tudjanak fogyasztani... nem ez a megoldás... sajnos a napelem előállítása is károsanyagkibocsájtással jár és lévén nem örök életű, időről, időre cserélni is kell.

Ha eddig nem is próbáltad tudatosan végiggondolni, mit és mennyit használsz, mennyi energiával, környezeti terheléssel élsz, lehet most az energiaköltségek emelkedése segítségedre lesz. 🙂

Bár évek óta minden fórumon beszélnek róla, hogy az emberek fogják vissza a pazarlást, fogyasztást, úgy tűnik csak akkor lesz változás, ha ez mindenkinek a saját zsebére megy.


Aki eddig játszi könnyedséggel döntött egy-egy újabb gép, kényelmi eszköz, ketyere megvásárlása mellett, most lehet jobban átgondolja tudatosan szükséges-e az adott berendezés számára.

Érdemes most mindenkinek tudatosan átgondolni, mire nincs igazán szüksége. miről tud lemondani, mit tud más akár manuális megoldással kiváltani. Tekintsd át a hétköznapi feladataidat, szokásaidat, melyiket tudnád elhagyni, helyettesíteni, vagy csak az adott eszköz használatát csökkenteni.

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék segíteni, hogy átlásd hol tudsz csökkenteni a fogyasztásodon, mit tehetsz azért, hogy a Föld élhetőbb legyen.

Az energia felhasználásával, hozzájárulunk a Föld energiakészleteinek kimerüléséhez, saját költségeinket növeljük és az energiafelhasználás következtében kibocsátott káros anyagok hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, klímaváltozáshoz. Minden pillanatban, amikor valamilyen energiát használunk (mosunk, főzünk, filmezünk, zenét hallgatunk, etc.) komoly döntéseket hozunk, mi magunk is hatással vagyunk a környezetünk alakulására.

Elég egy kis odafigyelés, ha megváltoztatod a szokásaidat, Te magad is sokat tehetsz a környezet védelmére, a saját egészségedért és költségeid csökkentésére:)

OTTHON
A fűtés a háztartások legnagyobb energiafogyasztója. A felhasznált energia több, mint 70%-át erre fordítjuk. Ha egyetlen fokkal csökkented a szoba hőmérsékletét, az 6% energia megtakarítást jelent - ami hozzájárul a környezet védelméhez is. Mindig csak ott és annyit fűts, ahol és amennyire szükséges - általában egy szobában nappalra 20-22 fok javasolt, éjszakára 18 fok. Ha napközben elmész otthonról, állítsd alacsonyabbra a termosztátot, tekerd le a konvektorokat (csökkentsd 5-6 fokkal a hőmérsékletet)

Nappal húzd fel a redőnyt és a függönyöket is húzd el, hogy be tudjon jönni a napfény. Naplemente után húzd be a sötétítő függönyöket, ereszd le a redőnyt - ez segít benttartani a meleget és kint tartani a hideget.

Nem csak a vagyonokba kerülő fűtéskorszerüsítés segíthet, néha már az is szuper ha szigetelsz, nyílászárót cserélsz. Szigetelésnek tehetsz a bejárati ajtó elé vastag függönyt is, segít a hő megtartásába.

Próbálj klasszikus fűtési megoldást választani - cserépkályha, vaskályha, kemence, sparhelt. Ezek nem csak, hogy kevesebbe kerülnek és környezetbarátabb megoldások, de természetes megoldások és az egészségedre is kedvezőbben hatnak. Rendszeresen ellenőriztesd szakemberrel a fűtési berendezéseidet - gázkazánt, konvektort, cirkót.

Figyelj a lakás páratartalmára, mert befolyásolja a hőérzeted. Szellőztess több alkalommal, jól kinyitott ablakokkal – a résnyire nyitott ablak energiapazarlás.

A fűtőtestet hagyd szabadon, ne pakolj a radiátor elé és ne is takard el függönnyel, mert csak elvonja a hőt. Tegyél hőtükörfóliát a radiátorok mögé. A hűvösebb helyeket (pl. előszoba, kamra ) ajtaját tartsd csukva .

Öltözz fel jól otthonra, húzz meleg zoknit, vastag pulóver, használj takarót. Ha így teszel, akkor alacsonyabb hőmérsékletben is komfortosan fogod érezni magad,

Sajnos én nagyon fázós vagyok, így a fűtésen eddig én sem spróroltam, ebbe nem vagyok elég hiteles, de érzem itt nekem is van tennivalóm:).

Ma nagy divat a jakuzzi, szauna, medence otthon, de fenntartani költséges. Van aki hitelre vásárol ilyesmit. Ezek luxus dolgok, ha nem vagy milliárdos, nincs a bankszámládon egy szép nagy összeg, ami biztosít arról, hogy neked nem fog gondot okozni ezek fenntartása, akkor sem amikor emelkednek az energiaárak, akkor érdemes átgondlni biztos, hogy szükséged van medencére, jakuzzira, szaunára? Ahogy a régi öregek mondták, addig nyújtózkodj, amíg a takarod ér:)

Sokan lelkesen szaladnak most napelemet vásárolni, de azon túl, hogy halljuk másoktól most ez kell értjük hogyan működik? A napelemed valóban termel majd áramot, ha nem lesz áram? Nem minden napelem lesz képes erre. Számold át azt is meg fog-e az esetedben térülni. Sokan most csak szereltetnek és utána se lesz ingyen az áram, nehogy meglepetés legyen mire megtérülne addigra már kell cserélni, újat venni és felrakatni.

Hogy viszonyulsz a meleghez és a légkondicionáláshoz? Itt európában a melegbe nem nagyon halnak bele emberek, legfeljebb abba, hogy kiszáradnak. Ma sokan egész nap nyomják a légkondit. A minap egy kedves tanítványom mesélte a szuper üléshűtés miatt jól megfázott a combja és iszonyatos fájdalmakkal küzdött. Azon túl, hogy a légkondi káros lehet az egészségedre, biztos hogy nélkülözhetetlen? vagy azért el tudsz viselni nyáron ennyi kellemetlenséget? Érdemesebb fákat ültetni, mert árnyékot és hűvöset is adnak, éjszaka szellőztetni, lehűteni a lakást és nappalra besötétíteni, becsukni az ablakokat.

Használd ki a természetes fény lehetőségeit. Nyáron nagyon sokáig, de télen napközben élvezd, hogy természetes fénynél tudod végezni a tevékenységeidet és amíg nem szükséges ne kapcsolj villanyt

A világítást a lakásban a célnak megfelelően alakítsd ki és használd. Azokban a helységekben ahol nem szükséges komolyabb fényerő, ott csak kisebbet használj (pl. előszoba). Ha olvasni szeretnél, akkor csak valamilyen kisebb helyi fényforrást használj és ne az egész nappali legyen kivilágítva.

Amelyik szobában nem tartózkodsz vagy éppen nem szükséges a világítás, akkor kapcsold le a lámpát. A szüleim gyerekkoromban sokszor szóltak, miért ég a villany a szobában ha nem vagyok ott:)
Használj energiatakarékos izzókat.

Csak akkor használj elektromos berendezéseket, ha valóban szükséges. Manapság nagyon sok elektromos gép van, amiket ha tudatosan végiggondolod nincs is rá szükséged. Sőt azt gondolom bizonyos esetben egyszerűbb, olcsóbb és csendesebb a manuális megoldás, mint egy gépet összerakni majd utána eltakarítani és a végén elpakolni.

Minden elektromos berendezés, műszaki cikk vásárlás előtt gondold végig valóban szükséged van-e rá és mire szeretnéd használni (a nagyobb teljesítményű gépek fogyasztása is nagyobb, a konyhában a legtöbb ma kapható gép kézi erővel kiváltható és még sokszor egyszerűbb is). Nemrégen egy közeli ismerősöm mondta, hogy szeretne venni több tízezer forint értékben egy konyhai szupercsoda gépet és mit gondolok. Kérdeztem mire vásárolná... bébiétel készítésre... Mondtam használjon inkább villát :))) csöndesebb, nincs meghibásodási lehetőség és szervizköltség, áramszünet esetén is működik, gyorsan el lehet mosni és elpakolni és a használatba vétel sem igényel bonyolultabb összerakást:)

Ha már eldöntötted megveszel valamit, nézd meg a termék leírását, mekkora a fogyasztása és válassz alacsonyabb fogyasztású gépeket. Próbáld azt is figyelembe venni mennyire környezetkímélő a termék.

konyhádban igazából a hűtő, főzőlap és sütő segítségével mindent meg lehet oldani. Sajnos a fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ma sok konyhában külön van szeletelőgép és aprítógép a kés helyett, vízforraló a lábas helyett, kenyérpirító és melegszendvicssütő egy serpenyő helyett, kenyérsütő gép a sütő helyett, joghurtkészítő egy befőttes üveg és dunszt helyett, és hosszasan sorolhatnám a mosogatógéptől, olajsütőn át, pároló, popcorn készítő, palacsintasütő, tojásfőző, kávéfőző.... mennyi mindenfélét vásároltattak össze az emberekkel. Ehhez a cikkhez felnéztem egy műszaki online bolt oldalára, szinte elhültem rajta, mit ki nem találtak már, jópénzért...

Sokan működtetnek fagyasztóládákat, amikor ma mindent lehet frissen kapni a boltban, hihetetlen nagy pazarlás hónapokig otthon hűteni valamit. Hiába veszel valamit akciósan, a fagyasztó áramfelhasználása sokkal drágább lesz, mintha friss ételeket vennél. Ha ragaszkodsz a fagyasztóhoz, legalább évente olvaszd le.

A hűtőt a lakáson belül valami hűvösebb helyre állítsd. Ne tegyél a hűtőbe meleg ételt.

Az elektromos főzőlapot, sütőt a főzés befejezése előtt 5 perccel nyugodtan kapcsold ki - még sokáig elég meleg lesz ahhoz, hogy befejezd a főzési folyamatot.Főzéskor az edény méretének megfelelő főzőlapot használd, hogy ne távozzon fölöslegesen hő. Használj a főzéshez jó hővezetésű edényeket, fedőt, kuktát illetve főzz takarékon.Az ételeket ne főzd szét, éppen csak szükséges menyiségben kapjanak hőkezelést. Készíts egytálételeket vagy a sütőben egyszerre többfélét süss több szinten.

Nézd át otthon a konyhádat, mire van valóban szükséged. mi az amit meg tudsz oldani olcsóbban, halkabban:)

Figyeld meg a mosási szokásaidat is. Sokan egy egy darabbal is elindítják a mosógépet vagy feleslegesen nagyon hosszú programokat működtetnek. Sok helyen látom, hogy szárító gépet használnak, ez télen vicces, amikor párhuzamosan meg bekapcsolják a párologtatót.

A vasalás is nagyon sok energiát elvisz egy háztartásban. Csak azt vasald ki, amit nagyon szükséges. A legtöbb ruha felvétel után a test hőjétől a testhez alakul. A törölközőket, fehérneműket, zoknikat, hálóruhákat, ágyneműt szinte teljesen felesleges vasalni.A mosógépet és a mosogatógépet csak ha tele van akkor indítsd el, mert sok készülék ugyanannyi áramot és vizet használ el 2 póló esetén is. Használd a hőfokszabályozást, de mindent a legmagasabb hőfokon moss. Vízkőtelenítsd rendszeresen a mosógépet.Kerüld el a szárítógép használatát. Természetes módon szárítsd a ruhákat pl. napon vagy szárítóállványon.

szórakoztató elektronikában, mind minden másban is sok a túlkapás. a 40 nm-es lakásban néha annyi hangfal és mélynyomó meg minden van, hatalmas képernyő, amit a tulajdonosa soha nem fog tudni kihasználni az otthonában vagy esetleg a halláskárosodást kockáztatja.

Sok családban a tv, számítógép akkor is megy amikor senki nem használja, amolyan háttérzajnak. Kapcsold le, áramtalanítsd azokat a berendezéseket, amikre éppen nincs szükséged, éppen nem használod őket. Amikor egy készülék standby üzemmódban van (pl a tv-n világít a kis lámpa) akkor is fogyaszt áramot. Használd a számítógépen az energiatakarékos üzemmódot .

A kertben is sok berendezés sorakozik a háztartásokban. A legbutább találmány a lombfújó, ezen mindig nevetek az emberek kergetik vele a faleveleket jobbról, balra balról jobbra, hallgatják a zajt, nyelik a port és a benzinesnél szívják a büdöset, ha elromlik meg vihetik szervízbe.. Egy hagyományos seprű sokkal praktikusabb és olcsóbb.

Takarításnál részesítsd előnyben a hagyományost (söprű, lapát, vödör), így sok energiát spórolhatsz meg. Amennyiben szükséges gépi megoldás, nagyon tudatosan válaszd meg, hogy a céljaidnak megfeleljen. Lehetőleg olyan porszívót válassz, amelyhez nem kell eldobható porzsákot használni és a teljesítménye és a tudása is illeszkedjen az elvárásaidhoz. Ma sokan a terítő lerázása helyett morzsporszívót használnak, néhány leesett dolgohoz viszik a porszívót, mérlegelj, tudatosítsd mire mit érdemes használni, térj vissza a hagyományos megoldásokhoz:)

szépségápolásban is nagyon sok fölösleges gépet adtak el az elmúlt évtizedben.Ha jó idő van a hajad megszárad magától. Az is kérdés, feltétlenül szüksége-e otthon a hajunkat vasalni, bodorítani, mindenféle gépi eljárással alakítani.
A testünk, arcunk masszírozására is már vannak gépek, ezt a saját kezünkkel is el tudjuk könnyedén végezni.
Lehet a hagyományos körömreszelő és sarokreszelő is megteszi, az elektromos helyett. Néha meglepő árakon árulnak elektromos borotvát, persze tudom tud ezt azt, de a vége ugyanaz, mint a hagyományos borotvával, eltűnik a szőr a férfiak arcáról:)
A fogmosás szuper jól megoldható hagyományos fogkefével is, ilyen olyan speciális elektromos fogkefe nélkül .
 A kertben is sok berendezés sorakozik a háztartásokban. A legbutább találmány a lombfújó, ezen mindig nevetek az emberek kergetik vele a faleveleket jobbról, balra balról jobbra, hallgatják a zajt, nyelik a port és a benzinesnél szívják a büdöset, ha elromlik meg vihetik szervízbe.. Egy hagyományos seprű sokkal praktikusabb és olcsóbb. 
Nézd át mekkora területen, milyen munkálatokat kell elvégezni. Valóban szükséges az ágvágó gép, elektromos sövénynyíró, fűkasza, jót mulattam gyepszellőztető :))) szóval nézz körül a kertben is, lehet a sarlóval, seprűvel és sövényvágó ollóval kiválthatsz néhány berendezést.

babaápolásra is hihetetlen mennyi dolgot eladnak a szülőknek, pedig a gyerekek a sok műszaki berendezés és az őket érő elektroszmog nélkül is egész jól fel tudnak nőni:) MIelőtt valami menő, divatos dolgot veszel, érdemes itt is átgondolni valóban szükségetek van-e rá.

Amikor elkezded megváltoztatni az energiafelhasználási szokásaidat nézd meg a korábbi felhasználásokat és a fogyasztásmérők segítségével kövesd nyomon energiafelhasználási szokásaid alakulását:)

Pl. a vízforraló helyett ha a gázon forralod a vizet kb havi 500 forintot tudsz megtakarítani, ha a minden napos hajszárító használat helyett természetesen hagyod megszáradni a hajad, akár havi 1000 Ft-ot is spórolhatsz:)
Kezdj el változtatni és tapasztalj, figyelj:)

Megjegyzések

  1. "cserépkályha, vaskályha, kemence, sparhelt. Ezek nem csak, hogy kevesebbe kerülnek és környezetbarátabb megoldások, de természetes megoldások és az egészségedre is kedvezőbben hatnak". Ez óriási füsttel jár. Sok település télen füstbe borult eddig is, most majd még inkább így lesz. A füst nem egészséges, nagyon káros a tüdőre, már előre félek a téltől, hogy meg fogunk fulladni. Nem jól gondolom? :)

    VálaszTörlés
  2. És a konyhában a kukta nagyon hasznos edény, jóval hamarabb készen van az étel, nekem háromféle méret van, időt és energiát takarítok meg vele, nem beszélve a "kajaszagról" :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e