Néhány tanács kánikulában, hogy minimalizálhasd a hőség okozta kockázatokat:
- Igyál sok folyadékot a nap során - leginkább tiszta vizet és hűsítő gyógyteákat (menta, koriander, pitta tea).
- Kerüld a hideg italokat, mert a hidegtől csak jobban fogsz izzadni.
- Kerüld el a cukros üdítőket és az alkohol és a koffeines italok fogyasztását
- Lehetőleg ne legyél a napon 11-15 óra között.
- A nap folyamán kerüld el a napon való hosszas tartózkodást
- Fogyassz könnyű ételeket, hogy ne terheld túl az emésztőrendszered
- Kerüld a túl fűszeres, csípős ételeket
- Hagyd ki a nehéz, zsíros fogásokat
- Főzéshez kiváló a kókuszszír és a ghee, mert hűtő hatásuk van
- Pótold a sóveszteséget
- Ne végezz megerőltető testmozgást, mert a szervezet ilyenkor amúgy is ki van merülve és túl van hevülve
- Védd a bőröd a leégéstől - elsődlegesen öltözködéssel.
- Hordj laza, jól szellőző, kényelmes ruházatot,, ami természetes anyagból készült – pamut, len, selyem.
- Végezz hűsítő jógagyakorlatokat (előrehajlító jógapózokat és talaj menti gyakorlatokat).
- Végezz hűsítő légzőgyakorlatokat (Shitali, Shitkari) Az is tud segíteni, ha dupa annyi ideig lélegzel ki, mint be.
- Este sétálj holdfényben, mert hűsíti a testet és az elmét.
- A hűvös kifejezettem jótékony hatású. Próbálj sok időt tölteni a szabad levegőn, árnyékos, hűvös helyeken. A zsúfolt, forró tengerpartok helyett, ilyenkor jobb a hegyvidéki környezet.
- Az otthonodat éjszaka, hajnalban jól szellőztest át és nappalra csukj be mindent, hogy a lakás ne forrósodjon fel,
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése