Sárgabarack |
Felhasználása igen változatos, a legjobb nyersen fogyasztani, de aszalva vagy lekvárnak, befőttnek is kiváló. Lehetőleg foltoktól mentes, ép, egészséges szemeket vásárolj.
Mint a legtöbb gyümölcsnél, a sárgabaracknál is elmondható, hogy jelentős részét víz alkotja, ezért oltja a szomjat, nagyon jól hidratálja a testet és magas a rosttartalma is.
Magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Leginkább A
és C-vitamin, niacin, folsav , bétakarotin tartalma ami említésre méltó, de nagyobb mennyiségben található benne kálcium, kálium is. Magas A vitamin tartalma véd a
szembetegségek ellen.
Rendszeres fogyasztása ér védő hatású és kedvezően hat
a zsíranyagcserére.
Serkenti a
máj méregtelenítő funkcióját és javítja az
emésztés.
A sárgabarack fogyasztása erősíti az
immunrendszert és egyes kutatások szerint segít megelőzni
a rák kialakulását és gyulladás csökkentő hatású.
Ájurvédikus szempontból édes és fanyar ízű. Kiegyenlíti a vata-t és kapha-t, de nem jó a pittának, mert növeli a hőt a testben. Pitta alkatúaknál vigyázni kell vele, mert fokozhatja a gyulladásokat, gyomorégést, savasságot, bőr problémákat, viszketést, savanykás testszagot.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok hozzá:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése