A spenótról Popeye óta tudja mindenki, hogy életerő, egészség:) A spenótban
számos vitamin és nyomelem található. Gazdag vasban, klorofillban,
folsavban, béta karotinban, magnéziumban, A és C vitaminban. Található benne kálium, kalcium, K vitamin.
Fogyaszthatod nyersen és főzve is. Nyersen kitűnő salátának és főzve, párolva, levesként vagy főzeléknek is szokták fogyasztani. Az ájurvédában számos spenótos recept létezik.
A nyers spenót az ájurvédában fanyar és enyhén csípős, hatásait tekintve édes, hűsítő és csípős utóhatással rendelkezik.
A főtt spenót fanyar, savanyú melegítő hatású és édes utóhatással rendelkezik. Hashajtó hatása van és nehéz emészteni.
A spenótot veseköves vagy epeköves állapotban nem szabad fogyasztani.
Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:
A spenót levét alkalmazhatod a bőrödön, ahol valamilyen duzzanat van. Segít a duzzanatot lehúzni.
Amennyiben hörghurutod van, enyhítheted a tüneteket azáltal, hogy naponta két alkalommal 1/3 csésze spenótlevet egy csipet pippalival (hosszú borssal) megiszol.
Krónikus köhögésre, igyál naponta kétszer üres gyomorra 1/2 csésze spenót levest, 1/4 tk gyömbérrel.
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó egészséget kívánok:)
szeretettel:
Kati
A blogon nemsokára közzé teszek néhány ájurvédikus spenótos receptet is. :)
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
Megjegyzések
Megjegyzés küldése