Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű Sütőtökös sütemény ( tej- és tojásmentes)

vegán, sübögrés, sütemény, tökös, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus, egészséges, reform, sütő, egyzserű, gyors
Egyszerű Sütőtökös sütemény ( tej- és tojásmentes)
Október 31. Halloween éjszakája. Ilyenkor az egyik legnépszerűbb zöldség természetesen a tök - már csak a szezonalitásnak megfelelően is. A sütőtök jótékony hatásairól már korábban írtam , itt olvashatod.

Bár a legtöbben töklámpásokat készítenek, jómagam csak a konyhában finomságokat készítek tökből:) A mai Gyertyafényes Halloween Jógagyakorlás után, a lenti sütőtökös süteményt fogyaszthatják majd el a jógagyakorlók.

Hozzávalók 
4 bögre liszt (lehet graham liszt vagy vegyesen pl. tk. tönkölybúzaliszt és fehér tönkölybúzaliszt)
1 kisebb méretű sütőtök
1 bögre teljes értékű nádcukor
1 csg. sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
2 tk. fahéj 
1 mk. vanília
1/2 bögre repceolaj 
1bögre mazsola
1 bögre víz
fél citrom leve

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

 A sütőtököt pucold meg vágd apró kockákra és tedd egy edénybe, majd párold fedő alatt - hagyj egy pici rést mindig a fedő mellett. Amikor már kezd szétfőni tedd hozzá a cukrot, fahéjat, vaníliát, mazsolát, citromlevet és főzd még egy picit - ez fog levelet is ereszteni, de nem kell teljesen elfőzni a levét. 

Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba, öntsd hozzá az olajat, és a vizet, majd keverd hozzá a sütőtökös masszát. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. 
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd bele a tésztát és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami