Ugrás a fő tartalomra

Zöldborsós zöldség subji - zöldséges főétel

A melegebb időjárásnak köszönhetően, a zöldségszezon idén előbb kezdődött:) A Bio piacról a férjem tegnap  megannyi ízletes, finom, friss, hazai zöldséget hozzott -  brokkoli, sárgarépa, cékla, saláták, koriander, zöldborsó és még friss cukkinit is hozott. 

Ezt zöldséges főételt,  ha más zöldségekkel készíted el, akkor is nagyon finom lesz. 




H
ozzávalók
2 csésze felaprított brokkoli 
1 csésze felaprított  cukkini
1 csésze felaprított sárgarépa
1/2 csésze zöldborsó 
2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír)
1 tk. édesköménymaf
1 tk. római kömény
1/4 tk. lepkeszegmag
1 tk. őrölt koriander
1/4 tk. garam masala


Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!


A zöldségeket mosd meg és vágd darabokra. 

Melegítsd fel az edényt és tedd bele a ghít, majd add hozzá az édesköményt, római köményt és a lepkeszegmagot. Ha pirulni kezdett add hozzá a koriandert és a masalakeveréket.   Picit keverd meg és tedd hozzá a brokkolit, a sárgarépát és a zöldborsót és 1/2 csésze vizet. Hagyd picit puhulni, majd add hozzá a cukkinit is. Keverd úgy össze, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek a zöldségekkel. Vedd le kisebb fokozatra  és tedd rá a fedőt. addig főzd takarékon, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.

Én ma kókuszos, kardamomos baszmatirizst készítettem hozzá, de bármilyen gabonával tálalhatod.  A végén mindig meglocsolom egy kis ghível.

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti





#recept #táplálkozás #ájurvédikus #vegán #vegetáriánus  #cukkini #zöldborsó #sárgarépa ##gluténmentes #zöldséges #tojásmentes #tejmentes 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet talál...

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűt...

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja ...