Ugrás a fő tartalomra

Június 21. A Jóga Világnapja

 Június 21. A Jóga Világnapja




A jóga a judge szanszkrit szótőből ered, ami összekapcsolódást jelent - összekapcsolódást a Legfelsőbbel.
Bár a világban legtöbben nem azért kezdenek jógázni, mert a jóga végcélját szeretnék elérni - azaz összekapcsolódni Istennel - sokkal inkább a jóga áldásos hatásai miatt kezdenek gyakorolni az emberek. (.pl. jobb testtartás, megszabadulni valamilyen fájdalomtól, betegségek gyógyulása, belső béke, stresszkezelés, emésztés javítás, etc. )
S legyen bármi is a cél, a megfelelő gyakorlással, jóga életmóddal könnyen elérhetővé válik anélkül, hogy a jóga végcéljával kellene foglalkoznunk. Nem kell mindenkinek azonnal megvilágosodni. :))
Bármilyen motívációval is kezd a gyakorlást, a fejlődés az életed minden területén elkezd majd megmutatkozni, ha helyesen gyakorolsz.
A jóga nem csak egy mozgásforma, hanem életmód, gondolkodás, és tudatosság. Tudatosság,, nem csak a jógamatracon de azon túl is... mindenki a hétközapi életben vizsgázik és láthatja hol tart a fejlődése a jóga útján... hogyan reagálsz le egy élethelyzetet, hogyan táplálkozol, milyen az életmódod, az önkontrollod, az egészséged, hogyan viselkedsz a családtagjaiddal, az emberekkel, hogyan viszonyulsz az anyagi javakhoz, elismeréshez, mennyire vagy stresszes, aggodalmas, szorongó, ingerült, kritikus, türelmetlen, vagy éppen elfogadó, nyugodt, rugalmas, türelmes, kedves, kegyes mások irányába...
Bárhol is tartasz most, az csak egy pillanatnyi állapot... ne minősítsd, csak lásd az előremutató változást és egyszerűen csak haladj tovább a gyakorlásoddal a Jóga útján, a személyiséged, életmódód, emeberi kapcsoladait fejlődése érdekében .
Csodás megvalósításokat kívánok a jóga útján ❤🙏
sok szerettel
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond