Ugrás a fő tartalomra

Gluténmentes mákos muffin

A muffin, számomra egy megunhatatlan forma...  végtelen változatosságú sós és édes finomság variációját lehet ezzel a formával elkészíteni. Imádok új recepteket kikísérletezni, és szeretek a beváltakhoz is visszanyúlni.


A mai receptet az év végi ünnepek ihlették... a mák részben a karácsonyi asztalok elmaradhatatlan hozzávalója, msárészt úgy gondolom nem árt  már az év elején bebiztosítani magunkat, hogy mákunk legyen:) 

Ez a gluténemtnes liszt kombináció a mákkal és a datolyacukorral, egy fantasztikusan tápláló, fehérjében, vitaminokban, nyomelekmekben gazdag szuper egészséges édesség.

Hozzávalók:

1,5 bögre rizsliszt
0,5 bögre csicseriborsóliszt
3/4 zacskó sütőpor
1 citrom leve
1 citrom reszelt héjja
1 csésze datolyacukor (nádcukrot is használhatsz)
3/4 -1 csésze mák
1,5 - 2,5 csésze víz
6 ek kókuszzsír

aszalt szilva
díszítéshez por nádcukor

A mákot daráld le - én a legjobban a klasszikus mákdarálót szeretem használni erre a célra, mert különösen finomra darálja a mákot.. 

Egy tálban keverd össze a rizslisztet, csicseriborsólisztet, sütőport, cukrot,  Majd keverd hozzá a citromlevé éshéjját, az  olvasztott kókuszzsírt és a vizet,  és az egészet keverd jól össze. A datolyacukornál kell a több víz a rostok miatt, nádcukornál elég a kevesebb. Majd keverd hozzá a mákot is. 

Egy muffin formába (ha szükséges tegyél bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Én mindegyiknek tettem a közepébe 1 - 2 aszalt szilvát. Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p) 

Ha szeretnéd kicsit karácsonyira, téliesre a hangulatát, akkor még melegen porcukrozd meg a tetejét. 

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)

szeretettel

KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet talál...

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűt...

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja ...