Ugrás a fő tartalomra

Miért érdemes mandulát fogyasztani?


mandelnA mandula az egyik elgősibb olaj mag féle, megtalálható Nyugat Ázsiában és Európában is. Elsődlegesen érett magjait és az azokból kipréselt olajat használják fel. 

Kiváló ájurvédikus raszajana,a mely erősítő, roboráló hatású és energiával tölti fel a testet és örömmel a lelket. Megnyugtatja, csökkenti a vatat. Nagyon hasznos az idegrendszer számára, erősíti az idegeket és növeli a testi-lelki teherbíró képességet. Kiváló energia és tápanyag forrás.

A fehérje és  eszenciális zsírsavak, valamint enzimek mellett gazdag, ásványi anyagokban, nyomelemekben (magnézium, kalcium, vas, kálium, foszfor, cink)és  vitaminokba (A, B1, B2, B6, E). Táplálja a csontokat, fogakat, izomzatot. 

 A mandula antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert és kedvezően hat az emésztésre és a koleszterinszintre. Segít egészségesen tartani a tüdőt és nyákoldó hatással is rendelkezik. Jótékony a gyulladáscsökkentő hatása is.

Az édes mandula olaját leginkább az idegeket erősítő masszázsokhoz használják. Kiváló bőrápoló szernek is, könnyen felszívódik és táplálja a bőr mélyebb rétegeit.

Hogyan fogyaszd? 
A mandulát fogyaszthatod nyersen vagy pirítva is. 
Először forrázd le, majd távolítsd el a héját. Akár egy éjszakára vízbe is áztathatod.
A pirítással könnyebben emészthető lesz a mandula és ízletesebb lesz.

A mandulát fogyaszthatod más ételekkel is. Kiváló roboráló szer tejjel és datolyával:)

Vegyszermentes (bio) mandulát használj:)

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)

szeretettel

KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet talál...

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűt...

Idény zöldségek, gyümölcsök - február

Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani  (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését.  Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni. Célszerű, ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes) zöldségeket, gyümölc...