Ugrás a fő tartalomra

Az egészséges és tudatos táplálkozás alapjai 4. - A fűszerezés és a hat alapíz

Az egészséges és tudatos táplálkozás alapjai cikksorozatban sorra vettem eddig a test természetes intelligenciájának használatát (itt olvashatod), az ételek energetikai hatásait (itt olvashatod), írtam arról mivel érdemes feltöltened a kamraszekrényedet (itt olvashatod). A mai a 4. rész a fűszerek, gyógynövények használatáról szól.
 
Fűszerezz változatosan, sokszínűen, táplálkozz ízletesen. A fűszerek nem csak ízletessé, élvezetessé teszik az ételeket, de segítik az emésztést, támogatják a testet a salakanyagok eltávolításában, tisztítják a vért, kedvezően hatnak a légzőrendszerre, keringésre, szív és érrendszerre  - használd őket bátran. Érdemes megismerned a fűszerek, gyógynövények hatásait, egészségmegőrző szerepüket az étkezésben.

Az ájurvéda hat alapízt különböztet meg, melyek mindegyik más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindegyik íznek meg van a funkciója a testben és hevítő vagy éppen hűsítő hatással rendelkezik. 

Figyelj rá, hogy egy adott napon, minden íz előforduljon a táplálkozásodban.  ez segít abban, hogy az étkezésed nem csak változatos, de egészséges is legyen. Az ájurvéda szempontjából, az egyes ízek bizonyos elemeket tartalmaznak és ennek fényében lehet egy adott íz kedvező hatású egy testtípusra vagy éppen kerülendő az adott testtípus számára.

Az édes íz energiával tölt fel és segíti a hasnyálmirigy működését. Ide tartoznak a szénhidrátok, zsírok, fehérjék elsődlegesen. 

Fogyassz változatosan rizs és búzaféléket, kenyereket, édes gyümölcsöket, édes jellegű zöldségeket, magvakat, tejet, mézet, teljes értékű nádcukrot, aszalt gyümölcsöket. Az ilyen ételek nem csak energiával látnak el, növelik az erőt a szervezetben , táplálóak és megnyugtatják a testet, de de kellő mennyiségű rostot is tartalmaznak.
Kerüld el a finomított élelmiszereket, fehér cukrot, fehér lisztet. 

Ha az édes íz fogyasztását túlzásba visszük, hízlaló lesz. Nehézséget okoz a testben, túlzott alvást eredményezhet, cukorbetegséghez vezethet.

A savanyú íz, erősíti a gyomrot, serkenti az étvágyat, erősíti az érzékszerveket. Befolyásolja a kiválasztást és a nyálképződést. Ilyenek a savanyú tejtermékek pl. joghurt, a savanyú gyümölcsök a citrom, narancs , áfonya, savanyú szőlő. 

Túlzott fogyasztása szomjúságot, fogérzékenységet, ödémát, fekélyt, vérmérgezést és gyomorégést okozhat.

A sós íz étvágyat csinál, segíti az emésztést és a vízháztartás működésében van szerepe - visszatartja a vizet. Görcsoldó hatású és elősegíti a nyálképződést is. Részesítsd előnyben a bányászott,  tiszta minőségű sót pl. himalaya só a tengeri sóval szemben. A szójaszósz és hasonló ízesítők is ezt a minőséget képviselek. 

Túlzott fogyasztása vízvisszatartási problémákat, bőrproblémákat, magas vérnyomást, ájulást okozhat.
A csípős íz hőt termel, élénkíti az anyagcserét, segíti az emésztést és a tápanyagfeszívódást Továbbá tisztító hatással rendelkezik és segíti a véralvadást. Fűszerezz bátran borssal, chilivel, gyömbérrel. Ha fogyasztasz hagymát, akkor az is ide tartozik.

Túlzott fogyasztása erőteljes hőt termel a testben, izzadást, kellemetlen testszagot eedményezhet, Égő érzést hoz létre a gyomorban, torokban. Akár ájulást okozhat, előfordulhat szédülés és eszméletlen állapot is.
A keserű íz tisztít,  méregtelenít, fertőtlenít, segíti a máj és epe működését. Támogatja a suervezetet a fertőzések leküzdésében. Segíti a többi ízt. Használj kurkumát, lepkeszegmagot. Keserű anyagokat tartalmazó zöldségek:brokkoli, spenót karfiol, káposzta, zöldpaprika.

túlzott fogyasztása viszkető, égető érzést kelthet a testben. Növeli az érdességet, szárító hatású. Szédülést, pillanatnyi ájulást okozhat.
A fanyar íz szárító, összehúzó, nyugtatja a nyálkahártyát és az idegeket Segíti a véralvadást. Ilyenek a hüvelyesek, babok, borsók, lencsefélék, gránátalma, zöld tea.

Túlzott fogyasztása szájszárazságot, szorulást, felfúvódást okozhat, Nagy mennyiségben kedvezőtlenül hat a szívre.

Vegyszermentes (bio) fűszereket használj:)

A cikksorozat további részeiben az  étkezés körülményeiről olvashatsz.
Az utolsó 6. rész arról szól, hogyan időzítsd az étkezéseket, mikor érdemes és milyen ételeket elfogyasztani ahhoz, hogy legjobban segítsd az emésztésed. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

A füge hatásai és ájurvédikus alkalmazása

Az éretlen banán hűtő hatású, növeli a vata-t, csökkenti a pitta-t és a kapha-t. Az érett banán édes és fűt, csökkenti a vata-t és növeli a pitta-t és a kapha-t.  A füge az ájurvéda szempontjából édes és hűsítő, nehéz megemészteni. A vata-t és Pitta-t nyugtatja a Kapha-t emeli. Nagyon jó vasforrás és vérképző.  Gyerekeknek nagyon ideális táplálék. Alacsony agnival - gyenge emésztéssel - nem szabad fügét enni.  Hasmenés és vérhas esetén nem szabad fügét enni. A fügét soha ne fogyaszd tejjel együtt. Tejjel együtt fogyasztva a füge hasmenést és emésztési zavart okozhat.  Néhány ájurvédikus alkalmazási mód: Amennyiben szeretnéd erősíteni az ínyedet és a fogakat, akkor 4 fügét rágj el alaposan a nap során.  Krónikus emésztési zavar és gyomorégés  esetén, egyél 7 friss fügét és 1 óráig utána ne igyál vizet. Ha 3 napig úgy böjtölsz, hogy csak ezt a 7 fügét eszed, az segít helyreállítani az emésztésed. .   Gyerekeknek, székrekedés esetén adj 3 fügét, amit meleg vízbe ázta

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond