![Zablisztes shortbread shortbread, zabkeksz, vajaskeksz, reform keksz](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVBXyHO_x_l3er1ADkEcVRt6ZDBEzPYZXkraZeBcxT-MhXxCGvmYMBqedLullAEM5-9mTEqZkZIPOTS68IrJkE319OkE1KiRtyXxLy-Yh-EtjpPss4NEbjuNovCJkmK7_i8NtbgxlJnnVO/s320/shortbreadkekszz_2016.jpg)
Gondoltam megpróbálok csinálni egy egészségesebb változatot :) A zabliszt - amennyiben gluténmentes - úgy ez a keksz GM diétába is beilleszthető. A klasszikus arányok a shortbread-nél 1 cukor, 2 vaj, 3 liszt. A lisztet a legjobb ha kukorica liszttel vegyítjük.
Hozzávalók:
7,5 dkg barna nádcukor
15 dkg vaj
15 dkg zabliszt
7,5 dkg kukoricaliszt
csipet só
A vajat a barna nádcukorral keverd habosra. Fokozatosan szórd hozzá a liszteket és dolgozd össze a tésztát. Egy lágy omlós tésztát fogsz eredményül kapni. A tésztát tedd hűtőszekrénybe 15-20 percre. Vedd ki a hűtőből a tésztát és nyújtsd ki, majd szurkáld meg villával és vágd formára. Igazából bármilyen kekszformát használhatsz. A keksz formákat helyezd egy tepsire. Megszórhatod egy kis nyers nádcukorral is - én nem szoktam. 170 fokra előmelegített sütőben süsd készre a kekszeket - szép aranybarnára. Figyelj rá ne barnuljon meg túlságosan, ne égjen meg a kekszed.
Ezt az alapreceptet kedvedre variálhatod. Fahéjjal, vaníliával, reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesítheted.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése