Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Szupta pavanamuktászana (szeleket felszabadító póz)

A Szupta pavanamuktászana  (szeleket felszabadító póz) az egyik legjobb emésztést javító jógapóz.  Nagyon jól átmasszírozza a belső szerveket, beleket, gyomrot, májat, hasnyálmirigyet. Serkenti a bélműködést és az emésztést. Azáltal, hogy jól átmasszírozza a beleket,  megakadályozza a székrekedést. Eltávolítja a felesleges gázokat a belekből, nem véletlenül szeleket felszabadító póz a neve.
Ez egy kiváló jógapóz arra, hogy a belső szerveidet felfrissítsd, továbbá ez az ászana nagyon kedvezően hat a hát, deréktáji szakaszban lévő fájdalmak, feszültségek enyhítésére is. Fekvő pozíció lévén segít az elme nyugalmát is és könnyen kivitelezhető bárki számára. 

Hogyan végezd el?
    pavana mukt ászana , pavana mukt asana, szeleket felszabadító
  1. Helyezkedj el térdelőtámaszban hanyatt fekvésben, savászanában (a savászana leírását és kivitelezést itt találod)
  2. Nyújtsd ki a lábakat a magasba, majd hajlítsd be a térdeket.
  3. A  jobb lábadat húzd a hasad fölé -simítsd a combodat a hasadra.
  4. A kezeddel karold át  a behajlított lábad.
  5. A bal lábadat nyújtsd ki a talajon - aktívan nyújtózkodj a sarkaddal, próbálj pipálni a kinyújtott lábaddal.
  6. A kezekkel, kezd el finoman húzni a behajlított  lábad a hasad irányába.
  7. A keresztcsontodat told a talaj irányába, tartsd lent a matracon.
  8. Emeld el a fejed és próbáld közelíteni a térdedhez. 
  9. Tartsd ki a jógapózt néhány légzésig. Próbálj hosszan, mélyen lélegezni és figyeld, ahogy a légzésed átmasszírozza a belső szerveidet.
  10. Kijövetelnél engedd vissza a fejed a talajra, engedd el a lábad és nyújtsd ki. 
pavana mukt ászana , pavana mukt asana, szeleket felszabadítóVégezd el a gyakorlatot a másik oldalra is - húzd hasra a bal lábad és nyújtsd ki a jobb lábad. 
Végül mindkét lábadat húzd a hasad fölé -  a keresztcsontod továbbra is stabilan tartsd lent a talajon. Emeld meg a fejed és próbálj az arcoddal közelebb kerülni a térdedhez, mintha egy puszit akarnál a térdedre adni:)  

Ebben a pózban kiegészítésként belevihetsz egy kis dinamikát is. 
Próbálj előre és hátra gördülni a gerinc vonalában.

Egy másik nagyon jó kis gyakorlat, amivel ha nincs éppen kéznél egy masszőr, átmasszírozhatod a derekadat, hátadat. Ahogy hasra húzod mindkét lábad, ha ebben a pózban jobbra-balra kezdj gördülgetni. A jobbra balra hintázás közben, ha elkezded a térdeket egyre közelebb húzni a a derekadat tudod átmasszírozni, ha távolítod a térdeket, kezded kinyújtatni a karjaidat- azzal lentebb viszed a masszázst a keresztcsont irányába, akár a farizom felső részét is meg tudod így masszírozni.
 
A kitartás alatt: kilégzéssel húzd mindig kicsit közelebb a behajlított lábat a hashoz és a belégzéssel nyújtózz a sarkaddal.

Kijövetelnél tedd vissza a fejed a talajra, engedd el a lábakat és tedd vissza a talajra, majd nyújtsd ki mindkét lábad.

Ha nem éred el a lábad, akkor használj heveder, amit a lábszárakon vezess keresztül.
 
Amennyiben gond van a nyakaddal (pl. nyaki porckorongsérv) akkor a fejet ne emeld el a talajról!

Ne csináld a pózt, menstruáció és terhesség idején.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam


Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami