A hummusz nem más, mint szezámkrémes csicseriborsókrém. A közel-kelet egyik nagy nagy kedvenc kenyérre kenhető kencéje.
A legtöbb recept amit manapság készítenek sajnos konzervből készül. Már több cikkben írtam róla, hogy az ájurvéda, milyen fontosnak tartja a friss alapanyagok használatát (bővebben itt olvashatsz róla). Konzerveket én csak nagyon, nagyon végszükség esetén szoktam használni. Arra az esetre, ha nincs időd a csicseriborsót megfőzni egy humusz receptet már közreadtam (itt olvashatod) . Amikor nincs időm akkor általában csicseriborsó lisztből készítettem a hummuszt.
Klasszikus hummusz készítése előző este indul:)
Hozzávalók (5-6 személyre)
1,5 csésze csicseriborsó
2 citrom leve
1,5 tk. só
1/2 tk. asafoetida (hagymával helyettesítheted)
2/3 csésze tahini (szezámmagkrém)
2 ek. olívaolaj
1/4 tk, pirospaprika
1 tk. apróra vágott friss petrezselyem
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
A csicseriborsót áztasd be előző éjszaka. Másnap csöpögtesd le és bő vízben 1-2 óra alatt főzd puhára. A megfőtt csicseriborsóról öntsd le a vizet és tedd a csicseriborsót aprítógépbe/turmixgépbe. Tedd hozzá a citromlevet, sót, aszafoetidát és a tahinit és turmixold össze. Ahhoz , hogy elég krémes legyen, tegyél egy kis vizet is hozzá. Az elkészült hummuszt már szedheted is egy tányérra. Öntözd meg az olívaolajjal, szórd meg pirospaprikával és tedd rá a petrezselymet.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése