A kitchari vagy kitcsari egy indiai gyógyító egytálétel, ami nélkülözhetetlen része az ájurvédikus tisztító kúráknak. Szuper egészséges, tápláló étel, amit gyenge emésztés, betegségek esetén is nyugodtan lehet fogyasztani.
A blogon számos kitchari receptet találsz:
Hozzávalok
1 csésze baszmati rizs
1 csésze mungó bab (sárga felezett)
kb. 7 csésze víz
1/4 tk só
2 tk ghí
1 tk fekete mustármag
1 tk római kömény (egész vagy őrölt)
1 tk kurkuma
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt édeskömény
csipet hing
Mosd meg külön a mungó babot és a rizst is.
Hevítsd fel a ghít egy edényben, majd tedd bele a fekete mustármagot - a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a többi fűszert és keverd el, hogy picit piruljanak. Add hozzá a mungó babot és a sót, pirítsd 1-2 percig. Add hozzá a forró vizet, forrald fel, majd főzd 30 percig.
Add hozzá a rizst és ha szeretnél zöldséget is. Keverd össze és adj hozzá még vizet ha szükséges.
Forrald fel és főzd takarékon 20 percig vagy amíg a rizs meg nem fő.
Ha kész akkor még ízlés szerint sózhatod.
A tetejére tehetsz friss koriander levelet és citrommal, sóval és egy szelet gyömbérrel kínálhatod - utóbbiak jól segítik az emésztést.
Ha úgy érzed szeretnéd a szervezetedet megszabadítani a tél során felgyült salakanyagoktól, szeretettel látlak a Szezonális Tisztítás általam vezetett otthoni online programra, ahol napról, napra kísérlek végig egy csodálatos ájurvédikus tisztításon. Tapasztald meg a könnyedséget, a jó emésztést, a zavartalan, tiszta gondolatokat.
https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok :)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése