Arról, hogy a kitchari az ájurvédában milyen csodás gyógyító étel már sokszor írtam. Amikor tisztító kúrákat ajánlok vagy csoportosan vezetek ott is ezt fogyasztjuk. Itt olvashatod a kitchariról az alap bejegyzést.
Sokféle kitcharit szoktunk készíteni, de most a kedvenc kitchari receptemet osztom meg Veled. Talán azért szeretem ezt a receptet legjobban, mert kókusz is van benne. Az egész fűszerek is különlegessek a készítésben, a tálalásnál szépen mutatnak és szeretem elrágcsálni is őket.
A blogon számos más kitchari is receptet találsz:
Hozzávalók
1 csésze sárga felezett mungóbab
1 csésze baszmati rizs
2,5 cm hámozott, apróra vágott gyömbér
2 evőkanál kókuszreszelék
1 kis marék friss koriander levél (vagy szárított)
1/2 csésze víz
3 evőkanál ghí1 darab fahéj
5 egész kardamom mag
5 egész szegfűszeg
10 egész fekete bors
3 babérlevél
1/4 teáskanál kurkuma
1/4 teáskanál só
6 csésze víz
Mosd meg külön a rizst és a mungó babot amig a víz tiszta lesz. Ha pár órára beáztatod a mungó babot, az segíti az emésztését.
Pépesítsd össze a gyömbért, kókuszreszeléket, koriander levelet és a 1/2 csésze vizet egy kis mozsárban.
Tegyél oda egy nagy edényt a ghível közepes lángon és pirítsd meg benne a fahéjat, kardamom magot, szegfűszeget, fekete borsot és a babérlevelet. Keverd egy kicsit, amíg elkezd illatozni. Add hozzá a pépesített kókuszos fűszermasszázt, valamint a kurkumát és a sót. Kevergesd, amíg enyhén megbarnul. Keverd bele a mungó babot és a rizst és jól keverd össze.
Öntsd hozzá a 6 csésze vizet és fedő alatt forrald fel. Forrald 5 percig, figyelj rá, hogy kezdetben kifuthat.
Utána félig rátéve a fedőt alacsony lángon főzd kb. 25-30 percig, amíg a mungó bab és a rizs megpuhul.
Ez a kitchari minden dosha kiegyensúlyozáshoz ideális.
Ha úgy érzed szeretnéd a szervezetedet megszabadítani a felgyült salakanyagoktól, szeretettel látlak a Szezonális Tisztítás általam vezetett otthoni online programra, ahol napról, napra kísérlek végig egy csodálatos ájurvédikus tisztításon. Tapasztald meg a könnyedséget, a jó emésztést, a zavartalan, tiszta gondolatokat.
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok hozzá:)
szeretettel
Kati
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
VálaszTovábbítás |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése