Ugrás a fő tartalomra

Egészségmegőrzés novemberben - aktualitások

November van... sorra jönnek az ismerősök és a tanulóim néhányan puffadnak, nehezebben emésztenek vagy  befeszült a nyakuk vagy éppen a derekuk fáj, vannak akinek száraz a bőrük, vannak akik szoronganak, rosszul alszanak, vagy köhögnek, folyik az orruk, megfáztak...



Az ájruvéda több ezer éves tudással és tapasztalattal rendelkezik a világ  működéséről és a környezeti hatásokról. Ha Te is megfigyeled a természetet novemberben a hőmérséklet jelentősen lecsökken, a hideg egyre tartósabban lesz jelen az életünkben, egyre erősödik a hideg szél, a hideg szeles napokat, nyirkos, esős napok váltják és sajnos a nappalok is egyre rövidebbek. A sötétség, a hideg és szél az emberi szervezetre is hatást gyakorol.


A november a visszavonulás ideje a természetben és az emberek számára is. A hideg miatt egyre kevesebb időt töltünk a szabadban és eljön a beltéri tevékenységek ideje. Lehet, hogy érzed is, hogy Te is visszahúzódóbb vagy és jobban vágysz a meghitt, otthoni, családi légkörre, mint a zsúfolt helyekre.


Jól fűtött, meleg otthonunk egy igazi védelem a téli hideg időjárásban. Az állandó fűtés miatt könnyen elfordulhat, hogy kiszárad a nyálkahártyánk és száraz köhögést, torok kaparást vagy éppen orrvérzést is tapasztalhatunk. A légutak védelmének érdekében érdemes figyelni a párásításra is. A párásítás mellett használhatsz légzést könnyítő vagy éppen hangulat javító illóolajokat is.


Az időjárás változásai és az óraátállítás miatt, a bioritmusod is zavart szenved, fáradtabbnak érzheted magad. A szervezetednek, egy két hét szükséges, mire újra egyensúlyba kerül. Addig is kerüld az esti programokat, éjszakázást, túl sok tevékenységet, engedd meg a szervezetednek a pihenést, próbálj korán lefeküdni.


Napközben ha süt a nap használd ki és sétálj a napsütésben. Ragadj meg minden alkalmat, hogy napfénnyel töltekezz. Egy olyan időszak kezdődik, hogy nem tudhatjuk mikor lesz a következő alkalom, amikor felhőmentesen süt a nap.


Ahogy a természetben is láthatod, hogy a növények kiszáradnak, úgy a szárazság a szervezetedben is megnyilvánul.  A bőr és az izmok vérellátása csökken, így a bőröd kicsit összehúzódik, kiszárad és az izmokban is feszültség keletkezik. A vér ahogy visszahúzódik a tested belseje felé, a kezek és a lábak hidegebbé válnak és a gyomorban viszont erősebb lesz a vérellátás, ami erősebb étvágyat eredményez.


Ne most kezdj fogyókúrázni:) Annak érdekében, hogy télre védekező zsírréteget tudj növeszteni, a tested kevésbé fogja kívánni az intenzív testmozgást és sokkal jobban vágyik majd a kalóriadúsabb étkezésekre.


A hideg miatt megnő a szervezeted belső igénye a tartalmasabb, nehezebb, zsírosabb ételek iránt. A tested novemberben alapozza meg a téli védekező zsírrétegedet, ezért ne lepődj meg ha erősebb étvágyat tapasztalsz és többet eszel – ez teljesen természetes. A szervezeted ilyenkor meghálálja a plusz kalóriákat, melyek biztosítják a tested téli melegen tartást.


A legjobb zsírforrás a ghí – tisztított vaj. A Dm-ben ,Müllerben is kapható bio ghí, de itt a blogon is találsz receptet, hogyan tudod elkészíteni. 

https://eljharmoniaban.blogspot.com/2015/05/hogyan-keszits-ghit-tisztitott-vajat-es.html

Az ételeket készítsd ghível és amikor elkészült a tálalás előtt, csorgass az ételre egy kanál ghít vagy olívaolajat.


Általában, amikor nagyon erős édesség utáni vágyad van, a szervezeted zsírra vágyik valójában. Kerüld a finomított cukrokat, egyszerű szénhidrátokat, fehérlisztes termékeket, inkább teljes értékű ételeket, összetett szénhidrátokat kezdj fogyasztani.


Tanácsok Vata alkatúaknak

Akik Vata alaktúaknak  az év ezen időszakában kell különösen odafigyelni egyensúlyuk fenntartására.  A Vata-k a hideg és szél hatására ilyenkor tapasztalhatnak feszülő izmokat, nyakmerevséget, fájdalmakat a testben, székrekedést, puffadást, száraz köhögést, idegességet, szorongást, alvás zavart, bőrszárazságot.


A hirtelen hőmérséklet csökkenés könnyen hoz létre meghülést a vata emberek szervezetében és a legyengült iszervezetük miatt miatt fogékonyabbá válhatnak a kórokozókra is.


Ne engedd magad kihűlni, öltözz melegen és fogyassz a nap folyamán rendszeresen meleg folyadékot, gyógyteákat, forralt vizet. 


Ideális választás a Vata tea, amit készen is meg tudsz vásárolni vagy készíthetsz is magadnak. Recetet a blogon itt találod:

https://eljharmoniaban.blogspot.com/2023/11/vata-tea.html


Végezz naponta olajos önmasszázst, ez felmelegíti a tested, segít védekezni a hideg ellen, erősíti a szervezeted védekező képességét.

https://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/03/hogyan-vegezz-otthoni-ajurvedikus.html


Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni.


Egyél tápláló, de könnyen emészthető, frissen készült, meleg, szaftos, zsíros, édes, földelő ételeket. Ilyenkor természetes, ha a tested zsírra vágyik – ghí, vaj, olívaolaj na és a jó kis magok, mint a dió, szezámmag… ne fukarkodj egyikkel sem. A magokat főzd, süsd ételbe vagy áztasd fogyasztás előtt. 


A vataknak tejtermékek és búzafélék is ideális választás november hónapra. Novemberben jöhetnek a finom édességek, sütemények. Készíts egészséges alapanyagokból édességeket, teljes értékű barna nádcukorral vagy datolyacukorral, teljes értékű lisztekkel süteményeket. itt a blogon nagyon sok muffin, sütemény és keksz receptet találhatsz.

https://eljharmoniaban.blogspot.com/search/label/receptek


Egy szuper étel ilyenkor a puri, ami egyfajta ghíben kisülét lepénykenyér.

https://eljharmoniaban.blogspot.com/2019/10/puri-friss-elesztomentes-indiai.html


Ideális választás egy Vata kitchari is

https://eljharmoniaban.blogspot.com/2023/09/kitchari-vata.html


Kerüld a hideg ételeket, italokat, nyers zöldséget, nyers gyümölcsöket és a száraz ételeket – pl pattogatott kukorica, puffasztott ételek. valamint kerüld a csípős, fanyar és keserű ízeket.


Ne fogyassz aszalt gyümölcsöket, mert nagyon szárító a hatásuk. Ideális a vata-knak a kompot, párolt gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök áztatva.


Feküdj le 22 óra előtt. Reggel ne kelj túl korán, ha teheted aludj 7 óráig. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit.


 A Vata-k kerüljék a megerőltető testmozgást, könnyed jógázás, nyújtás vagy torna ideális lehet.


Tanácsok Pitta alkatúaknak

A pittáknak, kifejezetten kedvező a november. Végre lehűlt az időjárás élvezik, hogy nagy sétákat tehetnek a természetben, nincs elviselhetetlen hőség. Ez egy ideális időszak a pittáknak.


Végezz naponta, vagy hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst.


A pittáknak is fontos, a tápláló ételek fogyasztása. Étvágyuk novemberben igencsak megnő. Ne hagyj ki étkezést, próbálj minden nap ugyanazon időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni. A pittáknak is kellenek a friss, tápláló, zsíros ételket. Természetes, ha a tested zsírra vágyik – ghí, vaj, olívaolaj.  A magokat, dióféléket csak kis mennyiségben fogyaszd. A tejtermékek és búzafélék pittáknak is is ideális választás november hónapra.


Feküdj le 22 óra előtt. Ha úgy érzed napközben fáradt vagy nyugodtan dőlj le picit.


A Pitta alkatúaknak is fontos, hogy ne terheljék túl magukat testgyakorlással, inkább a könnyed jógázást, nyújtást vagy tornát részesítsék előnyben. 


Tanácsok Kapha alkatúaknak

A kapha típusok nem kedvelik a hideget. A száraz, szeles napok könnyedséget hoznak számukra, de az esős, párás, felhős napokon tompának, nehéznek akár depisnek érezhetik magukat.


A kapháknak akárcsak a vata-knak fontos a melegítés. Ha kapha alkatú vagy, öltözz melegen és fogyassz meleg ételeket, meleg italokat, csípős, fűszeres gyógyteákat.


Végezz hetente néhány alkalommal olajos önmasszázst, ami segíti a tested melegítését és erősiti az immunításodat.


A kapha alkatúként óvatosan táplákozz, mert nincs szükséged komoly zsírréteg felépítésére. A túlzott evés, édességek, tejtermékek, kenyérfélék nagyobb mennyiségű fogyasztása csak a nyálkásodást fogja elősegíteni, így légy az éktezéseknél mértékletes.  A kapháknak mehetnek a keserű és csípős ízek, melyek segítik csökkenteni a tompaságot.


Feküdj le 22 óra előtt. Reggelj kelj fel leehtőleg 6 óráig, de legkésőbb 7 órakor. A kaphák hajlamosak túlalvásra, nagyon kell figyelniük arra, hogy ne tegyék, mert az fokozza a nehézséget és tompaságot a testükben és elméjükben. Napközben se nagyon pihenj le.


A kaphák hajlamosak a lustaságra, így tudatosan kell minden napjukba beilleszteni egy kis testmozgást.



Visszavonulás

A november csodás időszak visszavonulni kicsit a nyüzsgéstől, élvezni az otthonunk melegét, a nyugit, a családi légkört, a finom ételeket. ez az időszak a visszavonulás, a földelés, a stabilitás, a nyugalom ideje.


Én ilyenkor rendszeresen szoktam a sütőt használni… nem csak felmelegíti  a lakást, de sok tápláló finomságot tudok benne készíteni... kenyér, zsemle, muffin, pogácsák, sütemények, kekszek.


A táplákozásban kiemelt szerepet kap ilyenkor az alma, a dió, a szezámmag,  sütőtök, sárgarépa, cékla és a férjemnek a burgonya. Szuperek a levesek, dhalok, jó kis főtt gabona ételek, és a kásák. A blogon a zabkásától kezdve, a leveseken, dhalokon át, megannyi gabonás és különféle sütemény, keksz, muffin és pogácsa receptet is találsz.

 https://eljharmoniaban.blogspot.com/search/label/receptek


Az ételekhez sok melegítő hatású fűszert használok ősszel és télen – gyömbér, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg.


A szervezetedet néhány egyszerű praktikával, gyógynövényes készítménnyel is könnyen tudod támogatni a hideg évszakban..


Ha átfázol, mielőbb szüntesd meg a testben lévő hideget – ehhez vegyél forró zuhanyt vagy forró lábvizet és készíts melegítő gyógyteákat pl gyömbértea itt olvashatod vagy a másik kedvencem  blogomról a immunerősítő tea itt olvashatod    https://eljharmoniaban.blogspot.com/2021/01/ajurvedikus-gyomberes-immunerosito-ital.html


A kórokozók megtapadásának megakadályozására és az orrnyálkahártya nedvesítésére olajozd az orrjáratod. Az orrdugulás megelőzésére, a nyálka eltávolítására használj speciális orrolajat (Nasya Oil) A kapháknak sokat segít akár fejfájás megelőzésére és a belső tompaság felszámolására. A netti is ideális választás lehet az arcüregek tisztántartására.


Örömteli, nyugalmas, töltekezős novemberi napokat kívánok:)

szeretettel:

KAti


Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne, ha egy tapasztalt szakember kísérne végig a változás útján lépésről, lépésre személyes igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni ájurvédikus és táplálkozási életmódtanácsadásra.

Ha úgy érzed szeretnéd a szervezetedet megszabadítani a tél során felgyült salakanyagoktól, szeretettel látlak a Szezonális Tisztítás általam vezetett otthoni online programra, ahol napról, napra kísérlek végig egy csodálatos ájurvédikus tisztításon. Tapasztald meg a könnyedséget, a jó emésztést, a zavartalan, tiszta gondolatokat. 

https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 
https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas


Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e