Ugrás a fő tartalomra

A cékla jótékony hatásai

célka jótékony hatásai, célka egészség, miért együnk céklát, célka fogyasztásaA céklát a legtöbben csak ecetes savanyúság formájában ismerik és nagyon ritkán fogyasztják, pedig már az ókorban is előszeretettel fogyasztották kedvező hatásai miatt. 

A cékla nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban (A, B és C vitaminok, kalcium, mangán, vas, kálium) valamint esszenciális aminósavakban. A vérképző hatása és vastartalma különösen kiemelkedő, ezért vashiányos, várszegény személyeknek mindképpen érdemes beépíteni a táplálkozásába.

Kiváló májtisztító, segít  a szervezet méregtelenítésében, kitűnő részét képezheti tisztító kúráknak,.
Daganatos megbetegedések megelőzésében és daganatos betegek  táplálkozásában is nagyon jótékony, mert gátolja a rákos sejtek szaporodását.

Csökkenti a koleszterinszintet és támogatja a szív és érrendszer működését. Kedvezően befolyásolja az emésztést, tisztítja az emésztőrendszert.

A gyulladásokkal szemben is egyfajta védettséget biztosít a szervezet számára, erősíti az immunrendszert.

A szervezet sav-bázs egyensúlyát is segít fenntartani és a kedély állapotunkra is jótékonyan hat.  

Nyáron fogyaszthatjuk salátának, de így ősszel jobb főzve, párolva vagy sütve elkészíteni. Nemsokára közreadom a kedvenc cékla receptemet:)

Vegyszermentes (bio) céklát fogyassz - mivel a cékla képes a mérgeket megkötni, amennyiben nem vegyszermentes talajból származik, nagyon sok vegyszert és káros anyagot tud a talajból magába szívni.

Ájurvédikus szempontból vata és kapha esetén kedvezően hat, pitta egyensúlytalanságnál nem javasolt a fogyasztása.

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok hozzá:)

szeretettel

Kati


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond