Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket).
Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak
megfelelően táplálkozzunk - ez segíti a testi-lelki egyensúly
megteremtését.
Minden
évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Amennyiben az adott évszakban
figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető
idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy
a természettel összhangba kerülj. PL. A narancs kifejezetten meleg
égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot
tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot
eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással
van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le
fogja csökkenteni.
Célszerű,
ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes)
zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztod, hogy támogasd tested természetes
folyamatait. Így az általad fogyasztott ételek, frissek, természetes körülmények
között növekedtek, értek meg, nem kezelték őket nagy mennyiségű
mesterséges vegyszerekkel és mesterséges fénnyel. Az ilyen zöldségek,
gyümölcsök vitamin, tápanyag és nyomelem tartalma is magasabb.
Ha a
szezonalitásnak megfelelően táplálkozol, a környezetet is kíméled. Nem
kell sok ezer kilométerről szállítani az élelmiszereket és támogatod a
helyi termelőket:)
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Április hónapban, a valóban földet művelő termelőknél az alábbi zöldségek, gyümölcsöket találhatod
Megjegyzések
Megjegyzés küldése