Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Ushtrászana (Teve póz)

 Az Ushtrászana (Teve póz)  egy  hátrahajlító jógagyakorlat, amely a gerinc alsó és felső szakaszában is homorítást hoz létre.   (korábban már néhány hátrahajlító jógagyakorlatról írtam: Budzsangászana - Koba póz , Salabászana - Sáska póz, Dhanurászana - Íjállás, Urdhava mukha Svanászana - Felfele néző kutyapóz)

tevepóz, teve, ászana, ustrászana, ustrasana, usthasana, hatha jóga


Jótékony hatásait tekintve a Teve póz, nyitja a mellkast, oldja a vállöv feszültségeit, nyújtja a törzs elülső oldalát (mellkast, hasat, combokat).  Energetizálja a gerinc menti területet, javítja a testtartást, rugalmassá teszi a gerincet - segít megelőzni a nyaki és háti fájdalmakat. Fokozza a keringést, erősíti a szívet és persze a törzs és a láb izmait.

Az ustrászana gyakorlása oldja a feszültséget az egész testből, energiával tölt fel, erőt ad. Az ászana serkenti a nemi mirigyek működését is .

Hogyan végezd el?
  1. Ülj Vajrászanába (a póz leírását itt találod)
  2. Emelkedj fel térdelőállásba úgy, hogy a térdek és a lábfejek is csípőszéles terpeszben legyenek.
  3. Tedd a jobb tenyered - kézujjakkal lefelé - a keresztcsontod jobb oldalára, majd helyezd a  bal tenyered a keresztcsont bal oldalára. 
  4. Belégzéssel hajlíts hátra, engedd hátra a fejed is.
  5. Majd jobb kézzel próbáld megfogni a jobb sarkad, majd bal kézzel a bal sarkad. 
  6. Homorítsd a hátad, folyamatosan nyújtózkodj a szegcsonttal az ég felé.
  7. Nyisd a mellkast, húzd hátra a vállakat. 
  8. Fixáld a medencédet a farizom, hasizom, gátizom és a combok dolgozzanak aktívan.  Végső helyzetben a combok merőlegesek a talajra. 
  9. Tartsd meg a gyakorlatot néhány légzésig és közben a törzs mindkét oldalával próbálj egyformán nyújtózni.  
  10. Kilégzéssel lassan emeld vissza a fejed, hozd vissza a kezeket a keresztcsontodhoz,  ülj vissza a lábakra Vajrászanába.
  11. Végül pihenj Vajrászanában,  hunyd be a szemed és tudatosítsd a gyakorlat hatásait. Figyeld meg a tested, légzésed, a mellkast, a gerinc menti érzeteket, a vállövet, a szívverésed...
Amennyiben éppen nem éred el a sarkad, akkor a gyakrolatot úgy végez el a kiindulási póztól, hogy lábújjheyre teszed a lábaidat. 

Az 1-4 -ig kivitelezés az Ardha Usthrászana, azaz Fél tevepóz)

Figyelj, hogy a mellkasnyitás egyre intenzívebb legyen. A térdeket és a lábszárakat ne nyisd csípőszélességnél szélesebbre. A törzs mindkét oldaláb gerincedet tartsd mindvégig aktívan.

A kitartás alatt belégzéssel nyújtsd a gericed, 
 és próbáld fokozni a homorítást., yújtózz a szegycsonttal, nyisd a mellkast. Kilégzéssel told a lábakat a talaj felé.
 
Ne végezd a gyakorlatot, tüdőtágulat, gyomor és vékonybél fekély és sérv esetén. Ha a gerincsérved bejelez, ha csigolyacsúszásod van akkor se csináld ezt az ászanát. 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam



Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e