Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Dhanurászana (Íjállás)

A dhanurászana (íjállás) egy nagyon jó hátrahajlító jógagyakorlat (korábban már néhány hátrahajlító jógagyakorlatról írtam: Budzsangászana, Salabászana), amely a gerinc alsó és felső szakaszában is homorítást hoz létre.  

Jótékony hatásait tekintve, nyújtja a törzs elülső oldalát (mellkast, hasat, combokat).  Az ászana energetizálja a gerinc menti területet, javítja a testtartást, rugalmassá teszi a gerincet. A dhanurászana gyakorlása oldja a feszültséget az egész testből, energiával tölt fel, erőt ad. Fokozza a keringést, erősíti a szívet és persze a törzs és a láb izmait.

danurasana, dhanuraszana, íjállás, homorítás, jógapóz, jóga, jógagyakorlat, jógapóz kivitelezése
Dhanurászana (Íjállás)

Ahogy hason fekvésben lélegzel, intenzív hatást gyakorol a belső szervekre, így átmasszírozza a gyomrot, beleket és segíti az emésztést, megszünteti a székrekedést. A hasnyálmirigyre gyakorolt masszázs pedig segít a cukorbetegség kezelésében is. Energetizálja a májat, veséket és elősegíti a méregtelenítést és a vérképzést.  Az ászana serkenti a nemi mirigyek működését, jótékonyan befolyásolja a menstruációs problémákat is.

Hogyan végezd el?
  1. Feküdj hasra, hajlítsd be a térdeket és fogd meg a bokád vagy ha nem éred el, akkor a lábfejet is foghatod. (ha így sem sikerül használj jógahevedert)
  2. Belégzéssel emeld el a fejed, a mellkasod és a combokat a talajról. Nyújtsd ki a karokat és próbálj a talpakkal az ég felé nyújtózni.
  3. Homorítsd a hátad, folyamatosan nyújtózkodj a fejtetővel.
  4. Nyisd a mellkast, a vállöv legyen széles, a vállaidat hátrafelé, lefelé gördítsd, a lapockákat próbáld besimítani a hátadba.
  5. Fixáld a medencédet a farizom, hasizom és gátizom aktivizálásával és a medencét nehezítsd a talaj felé.
  6. Tartsd meg a gyakorlatot néhány légzésig.  
  7. Kilégzéssel lassan engedd vissza a törzsed és a lábakat a talajra. 

Figyelj, hogy a vállakat ne húzd fel a fülekhez, a térdeket ne nyisd csípőszélességnél szélesebbre és a derekadat ne lazítsd el, tartsd mindvégig aktívan.

A kitartás alatt belégzéssel aktivizáld az izmokat, nyisd a mellkast és emeld a törzset, combokat. Kilégzéssel nehezítsd a medencéd a talaj felé és próbáld fokozni a homorítást.
 
Ne végezd a gyakorlatot, tüdőtágulat, terhesség esetén, gyomor és vékonybél fekély és sérv esetén. olyan problémáknál, ahol kerülni kell az a hasűri nyomást. Ha a gerincsérved bejelez, ha csigolyacsúszásod van akkor se csináld ezt az ászanát. 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond