2015. június 17., szerda

Tégy a gerinced egészségéért! - Salabászana (Sáskaállás)

A Salabászana (sáskaállás) egy hátrahajlító jógagyakorlat. A hátrahajlító jógapózok intenzíven stimulálják a belső szerveket és a központi idegrendszert, segítik oldani a testből a feszültségeket. Felébresztik, serkentik az egész testet és energiával töltik fel. Melegítő hatásúak.
sáskaállás, salabasana, jógapóz, jógagyakorlat
Salabászana (Sáskaállás)

Korábban már egy hátrahajlító jógagyakorlatról a budzsangászanáról (kobra pózról) írtam (itt olvashatod). A salabászana jótékony hatásaira szinte minden ugyanúgy elmondható, mint a kobra póznál. Kiváló az ülő munka okozta problémák kompenzálására, segít megszabadulni a hátfájástól, javítja a testtartást. Átalakítja a nyak vállövi területen kialakult helytelen tartást és a felborult izomegyensúlyt visszarendezi.  A gerincet erőssé és rugalmassá tesz, segít oldani a feszültséget a testből, erősíti a lapocka közti területet, távolítja a csigolyákat, homorítja a hátat, stabilizálja a medencét és erősíti a mély hátizmokat.  Az ászana energetizálja a belső szerveket is, javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést. Jól alkalmazható hólyag, prosztata és vese problémáknál is.

Hogyan végezd el?
 1. Feküdj hasra és támaszd le a homlokod a talajra, a lábakat zárd össze vagy tartsd csípőszéles terpeszben. A lábfejek legyenek a talajon.
 2. Helyezd a karokat a test mellé, tenyereidet a földön a combod mellé. Terpeszd ki a kézujjakat.
 3. A vállakat gördítsd hátrafelé lefelé, próbáld összehúzni a lapockák alsó csücskét és a tenyereket told a talajba, mintha a kézujjakkal a lábak irányába nyújtóznál.
 4. Fixáld a medencédet a farizmok megfeszítésével és a hasizmok aktivizálásával, a szeméremcsontot szorítsd le a talajba
 5. Belégzéssel emeld el a fejed és a törzsed felső részét és a lábakat a talajtól, próbálj homorítani.
 6. Annyira emelkedj el, ahol még biztonságosan tudod tartani a derekad, a medencédet nehezítsd a talaj felé
 7. Az állad húzd be picit és nyújtózkodj a fejtetővel és a szegycsonttal fölfelé.
 8. A lábakkal nem kell sem spiccelni sem pipálni, tartsd meg őket egymás mellett vagy csípőszélességben és a sarkaiddal finom nyújtózz hátrafelé fölfelé.
 9. A vállakat folyamatosan húzd hátrafelé lefelé és nyisd a mellkast azáltal, hogy a kulcscsontokat távolítod.
 10. Tartsd meg a gyakorlatot néhány légzésig.  
 11. Kilégzéssel lassan engedd vissza a törzsed és a lábakat a talajra.
Figyelj, hogy a vállakat ne húzd fel a fülekhez és a derekadat ne lazítsd el, tartsd mindvégig aktívan.

A kitartás alatt belégzéssel aktivizáld az izmokat és próbáld megtartani a pózt, nyújtózz finoman előre a szegycsonttal, fejtetővel és nyújtózz a sarkaiddal finoman hátrafelé a levegőben. Kilégzéssel nehezítsd a medencéd a talaj felé.

Ne végezd a gyakorlatot, terhesség esetén, gyomor és vékonybél fekély és sérv esetén. olyan problémáknál, ahol kerülni kell az a hasűri nyomást, ha a gerincsérved bejelez, ha csigolyacsúszásod van (csak akkor, ha megtanultad megfelelően tartani a gerinced). 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 
 
Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése