2015. június 8., hétfő

Házi készítésű, egyszerű, cukormentes csokoládé

A csokoládét sokan szeretik, de a boltban kapható csokoládék nem mondhatóak túl egészségesnek.  Ha saját magadnak készítesz csokoládét, akkor még az egészségedért is sokat tehetsz, ha nagyon jó minőségű alapanyagokból készíted.

Ma találtam itthon egy doboz bio kakaóvajat és gyorsan készítettem egy kis házi csokoládét a férjemnek. A kakaó egészségesebb alternatívája a szentjánoskenyérfa termése a karob (carob), én azzal készítettem, de a recept elkészíthető kakaóporral is. Arra figyelj, hogy cukormentes kakaóport válassz. Amennyiben kakaóval készíted lehet, hogy egy evőkanál mézet vagy nádcukrot érdemes hozzátenni, mert a karob édesebb, mint a kakaó. 

Hozzávalók:
    cukormentes, csokoládé, karob, mandula, datolya
  • 12 dkg kakaóvaj
  • 5 dkg karob por (vagy kakópor)
  • 10 dkg finomra őrölt mandula
  • 7-10 dkg datolya apróra vágva (lehet bármilyen aszalt gyümölcs)
  • csipet vanília
A kakaóvajat tedd egy tálba és vízgőz felett olvaszd fel. majd a többi hozzávalót add hozzá és keverd össze. 
A masszát öntsd egy tálba vagy bonbon formákba és helyezd a hűtőbe egy kis időre.Kivétel után fel tudod szeletelni vagy kivenni a formákból.

A hozzávalókat kedvedre variálhatod is. Ha gyenge az emésztésed akkor kardamomos vagy gyömbéres fűszerezéssel tudod a csokoládét könnyebben emészthetővé tenni.

Ez egy friss csokoládé és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, ezért nem tudod hosszasan tárolni. Valószínűleg nem lesz ideje megromlani:)

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése