2015. június 25., csütörtök

Relaxáció - a hatékony stresszkezelés

stressz, stresszoldás, stresszkezelés, hullapóz, shavászana, savászana, stresszoldó jóga
Hullapóz (savászana) - relaxáció
A mai kor emberének komoly gondot jelent a túlpörgetett, feszültségekkel teli létezés. A stressz a szervezet vészreakciója a „fuss vagy küzdj állapot” teljesen kimeríti a szervezetet és nagyon sok feszültséget halmoz fel a fizikai testben és az elmében is.

Szinte mindenki szeretne valamilyen módon megszabadulni a stressztől. Amikor valaki ara gondol, hogy lazítani szeretne, akkor sokszor választ olyan tevékenységeket, amelyek ugyan elterelik a gondolatait a hétköznapi problémákról, de az elme és test nem tud kikapcsolódni (pl. tv, mozi, baráti összejövetel, szórakozóhely, alkoholfogyasztás).

A valójában vágyott nyugodt, ellazult állapotot a relaxáció segítségével tudjuk elérni. A relaxáció teljes ellazulást, elengedést jelent. A relaxáció az egyik legjobb módszer arra, hogy megszabadulj a feszültségektől és stressz okozta kimerültségtől. Ez egy olyan hatékony módszer, amely segít kikapcsolni a hétköznapokból, elcsendesíti az elmét és oldja a testből a feszültségeket, segítségével megszabadulhatunk a dühtől, agressziótól, félelmektől, szorongástól.

A rendszeres relaxáció nem csak ellazítja a testet és energiával tölt, de segít abban is, hogy a hétköznapokban rugalmasabbak, nyugodtabbak, nyitottabbak legyünk és ellenállóbak a napi problémákkal szemben.

A relaxációt a jógában azért is alkalmazzuk, mert fontos szerepe van az elme nyugalmának. Ahhoz, hogy elkezdj jógát gyakorolni a legjobb ha a fizikai test nincs tele feszültségekkel és az elméd nyugodt.  Ez a nyugalom segít abban, hogy az ászanákban, légző gyakorlatokban és a meditációban el tudj mélyedni. A jógagyakorlás akkor tud igazán hatékony lenne, ha nyugodt elmével végezzük.
 
A relaxáció önmagában is nagyon jótékony – akár vezetett, akár saját magadban végzed - de ha kiegészíted jógagyakorlással, meditációval szinte csodákra képes:)

A következő relaxációs gyakorlatot ki is próbálhatod és megtapasztalhatod a relaxáció áldásos hatásait. Ha szeretnéd a relaxáció anyagát le is tudod tölteni.
https://www.youtube.com/watch?v=Rs829Lhc_Ug
Ne aggódj ha úgy érzed a relaxáció elején még az elméd nyugtalan, hagyd a gondolatokat, érzelmeket tovatűnni.
 
Jó pihenést, töltődést kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése