Ugrás a fő tartalomra

Baszmati rizs zöldségekkel, korianderrel

Beérkezett a nagy nyári meleg, amikor általában nem is kívánjuk annyira a nehezebb ételeket. Mii nyáron nagyon gyakran eszünk zöldségeket baszmati rizzsel. Részben mert nagyon hamar készen van, nem kell hosszasan állni a konyhában és a melegben nem terheli túl az emésztőrendszert. A baszmati rizs, a rizsek közül a legkiválóbb és fantasztikus aromával rendelkezik.

Ez egy egyszerű és gyorsan elkészíthető étel,  nagyon ízletes és még gluténmentes is :) Számtalan módon tudod variálni, bármilyen zöldségből meg tudod csinálni.

Hozzávalók 3 személyre:
Rizshez
  • 1 csésze baszmati rizs
  • 1 kk. kurkuma
  • 3 ek. kókuszreszelék
  • 3 szem kardamom mag 
  • 2,5 csésze forró víz
Zöldséghez
  • 2 csésze brokkoli
  • 1 csésze zöldbab
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kis padlizsán
  • 0,5 kk.római kömény
  • 0,5 kk. édeskömény
  • 1 kisujjbegynyi gyömbér
  • 1 kk. őrölt koriander
  •  friss koriander levél
  • 1 ek. ghí  (vagy kókuszzsír vegán változatban)
Először mosd meg jól a baszmati rizst, majd csöpögtesd le. A lecsöpögtetett rizst pár percig egy edényben pirítsd meg (nem kell alá zsiradék, de ha szeretnél rakhatsz). Majd a rizshez öntsd hozzá a 2,5 csésze forró vizet. Tedd bele a kurkumát, sót, kardamon magot és a kókuszreszeléket. Forrástól számított 15 percig fedő alatt takaréklángon főzd meg a rizst.

Amíg a rizs fő készítsd elő a zöldségeket, mindent tisztíts meg és darabolj fel. Melegíts fel egy serpenyőt és tedd bele a ghít. Majd a ghíbe a római köményt, édesköményt, koriandert, gyömbért és pirítsd egy picit. Add hozzá a répát és egy pici vízzel öntsd fel - ne önts túl sokat, mert nem vízben főzünk, a cél csak az, hogy könnyen megpuhuljanak a zöldségek. Adagold hozzá a brokkolit, zöldbabot és a padlizsánt és szükség esetén itt is tehetsz hozzá még egy kis vizet. Ha elkészült sózd meg és keverd el a korianderleveleket a zöldségekkel.

A zöldségeket és a rizst finoman vegyítsd el és már tálalhatod is, jól öntözd meg olívaolajjal:)

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)

szeretettel

KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet talál...

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűt...

Idény zöldségek, gyümölcsök - február

Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani  (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését.  Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni. Célszerű, ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes) zöldségeket, gyümölc...