Ugrás a fő tartalomra

A kurkuma ájurvédikus hatásai és alkalmazása

Az ájurvédában az egyik legtöbbet használt gyógynövény a kurkuma (haridra).
Sárga gyömbérként is ismert kurkumagyökér porrá őrölve jellegzetesen sárga színű.

Az ájruvéda keserű, kissé csípős, fanyar melegítő gyógynövényként tartja számon

Jótékony mindhárom dosha számára, de ha Vata vagy Pitta fölösleg van, akkor nem ekdvező.

A test minden szövetére hat. Elsődlegesen az emésztésre, légzésre és vérkeringésre van  hatással.

Hatásait tekintve serkentő, szélhajtó vértisztító sebgyógyító, baktériumölő .

Javítja az emésztést, serkenti a máj és epe működést. Kifejezetten ajánlott hüvelyesekhez, mert megelőzi a gázképződést és segíti fehérje bontását. Jótékony a vastagbél egészségének fenntartásában, mert fejleszti a bélflórát.

Javítja a keringést, energetizál. Nem csak tisztítja a vért, de melegíti is.

Baktérium ölő és fertőtlenítő hatása is van és kitűnő gyulladásgátló külsőleg és belsőleg alkalmazva is. Alkalmazhatjuk sebekre, horzsolásokra külsőleg (fél tk kurkuma egy csipet sóval), csökkenti a fájdalmat, fertőtlenít, lehuzza a gyulladást.
 
Enyhíti a todulásokat.  Nyugató hatású légzőszervi problémáknál mint köhögés, hurut  és asztma. Mandulagyulladás és torokgyulladás esetén öblögethetünk is vele (2 csipet kurkuma 2 csipet só, egy pohár melegvíz), segít enyhíteni a gyulladást. 

Gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyon jótékony ízületigyulladás esetén és bőrproblémáknál is.

Cukorbetegeknek is ajánlott, segít normalizálni a vércukorszintet.(4-5 kapszula étkezések után)

Vérszegénység esetén rendszeresen érdemes fogyasztani.

Menstruáció elmaradása esetén is jótékony. 

A kurkuma segít egyensúlyban tartani a szervezeted, harmonizáló hatású. 

Kerüld el a kurkumát, ha a pitta nagyon magas vagy ha terhes vagy.

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 


Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e