A modern kori finomított élelmiszerek világában, szerencsére mostanában a rostokról egyre több szó esik.
A rostok a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákba, magvakban
találhatóak. Állati eredetű termékekben nem találhatóak meg - sem a húsban, sem a tejtermékekben. Többféle rost
létezik, ezekről egy későbbi cikkben írok majd részletesen.
A rostok, teltségérzetet okoznak a gyomorban, így
jóllakottabbak érezheted magad. Ezáltal kevesebb ételt veszel magadhoz
és később fogsz újra megéhezni. Hozzájárulnak a szervezetben a
felszívódás egyenletességéhez, így kedvezően befolyásolják a
vércukorszint alakulását - nem engedik, hogy a vércukorszinted hirtelen
megemelkedjen.
A
rostok az emésztőrendszer takarítói, hozzájárulnak a bélfal tisztításához és a test méregtelenítéséhez. Segítik az emésztést, a táplálék előrehaladását az
emésztőrendszerben, azáltal megszüntetik a székrekedést, aranyér problémákat. Nagymértékben csökkentik a bélbetegségek kockázatát.
A megfelelő rostfogyasztás segít alacsonyabban tartani a koleszterinszintedet is.
A rostok csökkentik a szívbetegségek, a vastagbélrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélyeit.
Naponta többször javasolt, több féle zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonákat fogyasztani, annak érdekében, hogy segítsük a
bélmozgásokat és a szervezet számára biztosítsuk a megfelelő vitamin és ásványi
anyag ellátást.
Ajánlott rostbevitel felőttek számára napi 25-30g (max. 40-50g).
Rostban gazdag
élelmiszerekre néhány példa:
Hüvelyesek: szárított bab és
babfélék, zöldborsó, lencse, mungóbab, csicseriborsó, sárgaborsó, etc.
Gabonák és álgabonák: zabpehely, teljes kiőrlésű búzatermékek, árpa, rozs, köles, quinoa, hajdina, etc.
Zöldségek: káposztafélék, karalábé, karfiol, paraj, cukkini, brokkoli, répafélék, uborka, paprika, padlizsán, etc.
Gyümölcsök:bogyósok, datolya, füge, barack, szilva, alma, körte, dinnyefélék, narancs, grapefriut, citrom, etc.
Dió és magfélék: kesudió, dió, paradió, mogyoró, mandula, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mák, etc.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése