Dal (mungbab leves) |
A tisztított (sárga) mungbabnak (vagy mungóbab) az a nagy előnye, hogy nagyon könnyen emészthető és a gyenge emésztésű, illetve a vata testtípusúakat sem fújja fel és nagyon gazdag nem csak fehérjében, de vasban és B vitaminokban is.
A dalt főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.
Hozzávalók:
- 2 ek. ghí
- 1kk. fekete mustármag
- 1 kis szárított chili
- fél marék szárított curry levél
- késhegynyi asafoetida (hing)
- 20 dkg. mungóbab
- fél kk. kurkuma
- 1 kk. só
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj.
A dalt mosd meg.
Tedd az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve
tegyél bele 1 kis kanál fekete mustármagot. Tedd rá a fedőt és amikor
hallod, hogy kipattogott,vedd le a fedőt és húzd le a tűzről az edényt.
Szórd bele a szétmorzsolt chillit , a currylevelet és az asafoetidát.
Öntsd bele 20 dkg megmosott pucolt mung dalt és a közepes lángra
visszatéve keverés mellett pirítsd 2 percig. Öntsd fel 1 liter vízzel,
majd tedd hozzá a sót és a kurkumát. A forralás kezdeténél keletkező
kemény habot szedd le a tetejéről.
Forrald addig, amíg a dal szét nem
fő.
Chapatival , baszmati rizzsel vagy purival is tálalhatod.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése