Ugrás a fő tartalomra

Chapati (csapáti) friss, élesztőmentes lepénykenyér

A chapati az indiaiak legegyszerűbb  lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből  és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/ vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam. Hogyan készíts ghít?

Hozzávalók:
  • 250 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér lissztel kevert liszt)
  • 150 ml langyos víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • 2-3 evőkanál ghí vagy olvasztott vaj
  • vaj a tetejére
A sót keverd el a liszttel. Morzsold el benne a vajat. Lassanként adj hozzá annyi vizet, hogylágy tésztát kapj. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegíts fel. Közben formálj a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot. Forgasd lisztbe őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújts belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk
Az elsőt helyezd a palacsintasütőbe. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, fordítsd meg és addig süsd, amíg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a chapatit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amely eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd mikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. 

A kész chapatink átsült, ha felfúvódott és a felszínén barna foltos. Helyezd előmelegített tányérra és olvasztott vajjal kend meg a felső oldalát. Ugyanígy készítsd el a többi lepényt is és a kész chapatikat gúla szerűen helyezd egymás tetejére.

Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

  1. Mit csináljak, ha csak elektromos főzőlapom van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos azon nem tudsz chapatit csinálni, mert szükséges hozzá nyílt láng. Esetleg puri-t tudsz ghíben(olajban) sütni.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e