A chapati az indiaiak legegyszerűbb lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/ vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni. A ghí készítését egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam. Hogyan készíts ghít?
Hozzávalók:
- 250 g teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér lissztel kevert liszt)
- 150 ml langyos víz
- 1/2 kávéskanál só
- 2-3 evőkanál ghí vagy olvasztott vaj
- vaj a tetejére
A sót keverd el a liszttel. Morzsold el benne a vajat. Lassanként adj hozzá annyi vizet, hogylágy tésztát kapj. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrd, míg fényes nem lesz majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrd át. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegíts fel. Közben formálj a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot. Forgasd lisztbe őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújts belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk
.
Az elsőt helyezd a palacsintasütőbe. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, fordítsd meg és addig süsd, amíg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a chapatit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amely eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd mikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk.
A kész chapatink átsült, ha felfúvódott és a felszínén barna foltos. Helyezd előmelegített tányérra és olvasztott vajjal kend meg a felső oldalát. Ugyanígy készítsd el a többi lepényt is és a kész chapatikat gúla szerűen helyezd egymás tetejére.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
KAti
Mit csináljak, ha csak elektromos főzőlapom van?
VálaszTörlésSajnos azon nem tudsz chapatit csinálni, mert szükséges hozzá nyílt láng. Esetleg puri-t tudsz ghíben(olajban) sütni.
Törlés