2015. május 3., vasárnap

Házi joghurt készítése egyszerűen


A joghurt igen népszerű tejterméknek számít manapság - alacsony kalória tartalma, könnyebb emészthetősége és az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt. Natúron, sósan vagy akár édesen is fogyaszthatjuk.

A házi joghurt elkészítése nagyon egyszerű és így biztosan nem kell hozzáadott konzerváló anyagokat, mesterséges színezékeket, kötőanyagokat, etc. is elfogyasztanod.



Hozzávalók: 
1 l friss, nem homogenizált, vegyszermentes (bio) tej
2 ek. élőflórás natúr joghurt
1 nagy üvegedény (fedővel)
 
A tejet forrald fel és utána hűtsd vissza 40-45 fokosra. A visszahűtött tejet öntsd bele egy nagy zárható tetejű üvegbe, tedd bele a joghurtot. Az üveget tekerd be egy takaróba és hagyd a dunsztban 5-7 órán át. 
Én este későn szoktam elkészíteni és reggelre kész a friss joghurt:)
 
Az elkészült joghurtot frissen fogyaszthatod vagy tedd hűtőszekrénybe.

Az ájurvéda egyik gyógyitala a lasszi, egy frissítő joghurtital. Könnyen emészthető, serkenti az étvágyat, javítja az emésztést.  Egy adag joghurtot 2-3szoros mennyiségűre hígíts fel vízzel és jól kever össze. Ha édesen szereted tehetsz hozzá nádcukrot vagy mézet vagy készítheted sósan is fűszerekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése