2015. május 7., csütörtök

Tégy a gerinced egészségéért! - Tádászana (Hegytartás)


A tádászana minden álló jógapozíció alapja, rendszeres, helyes kivitelezése kiváló tartásjavító gyakorlat, segít megelőzni a gerincproblémák kialakulását. A hegytartással a megszokott, rosszul rögzült mozgásmintánkból elmozdulva meg tudunk tapasztalni egy helyes testtartást.  Erősíti a helyes tartásban résztvevő izmokat – pl.: hasizom, farizom, hátizmok. Segít rendezni a talpboltozati rendellenességeket (mint pl. lúdtalp), erősíti a lábfejet, bokát, lábakat, combokat. Fejleszti a tudatosságot, energetizál. Segíti a szív, a tüdő munkáját és az emésztést is. Az elmét nyugodttá teszi.


Hogyan végezd el

vigyázállás, testtartás, helyes testtartás, tartáshiba, tádászana, tadászana
Tádászana

  1. Állj csípő széles terpeszben, terpeszd ki a lábujjakat és a lábak középső tengelye legyen egymással párhuzamos.
  2. A testsúlyodat próbáld egyenletesen eloszlatni a két talpadon (testsúly 3 ponton oszlik el: a nagyujj alatti párnán, a kisujj alatti párnán, és a sarkadon) és próbáld a belboka területét megemelni.
  3. A lábak legyenek aktívan kinyújtva, húzd fel a térdkalácsod a combizmok segítségével.
  4. A medencédet állítsd be: húzd be picit a farokcsontot -  húzd be a hasad is a köldök alatti rész legyen aktívan megtartott és a farizmokat is picit feszítsd meg.  (próbáld megfigyelni, hogy a medence előre és hátra döntésével hogyan változik a testmagasságod és a gerinced görbülete – kb. ahol a legmagasabbnak érzed magad, ott lesz a medencéd megfelelő helyzetben és tapasztalhatod, hogy a deréktáji szakaszon egy pici homorulat lesz.)
  5. A törzsed mindkét oldalát próbáld egyformán nyújtani
  6. Nyisd ki a mellkasi területet: húzd a vállakat hátrafelé és lefelé, próbáld távolítani egymástól a kulcscsontokat. A szegycsonttal is próbálj finoman föle nyújtózni.
  7. Húzd be picit az állad és fejtetővel  nyújtózz fölfelé, tekintet előre néz.
  8. A két kezedet nyújtsd ki a tested mellett (a kézfej, csukló és a kar egymás folytatása legyen) és a kézujjakkal nyújtózkodj a talaj irányába. 
  9. Lélegezz egyenletesen:)

Próbáld megfigyelni, ahogy az egész tested egy erővonalat képez a talpadtól a fejed tetejéig.

A póz kitartása alatt  belégzéssel próbáld aktivizálni a lábad, húzd fel a térdkalácsot, kilégzéssel stabilan told a talpakat a talajba. Belégzéssel nyisd a mellkast, nyújtózkodj a fejtetővel és a kilégzéssel nyújtózkodj a karokkal a talaj felé.


Kezdetben gyakorolhatod fal előtt is, segít rávezetni a helyes kivitelezésre. Simítsd a falhoz a sarkakat , keresztcsont, lapocka közti részt, fej hátsó részét. Majd anélkül, hogy ezeket a pontokat elhoznád a faltól, told a talpakat a talajba és nyújtózz fejtetővel és aktivizáld a fent leírt területeket.


Ne kivitelezd az ászanát, ha nagyon kimerült vagy, ha extrémen alacsony a vérnyomásod vagy éppen fejfájásod, migréned van.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 
 
Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése