2015. május 21., csütörtök

Tégy a gerinced egészségéért! - Hogyan ülj a számítógép előttgerinc természetes helyzete, helyes testtartás, lodózis, kifózis, gerinc természetes görbüelteOldalnézetből a gerinc természetes fiziológiás helyzete egy dupla S görbület. A nyaki szakaszon kis homorulat (lordozis), a háti szakaszon kis domborulat (kifózis), deréktáji szakaszon megint egy homorulat és a keresztcsont, farokcsonti résznél egy kis domborulat. Ez a gerincünk természetes helyzete, amely a testben optimális terhelést jelent az izmokra, ízületekre, szalagokra, porckorongokra nézve és a belső szervek működéséhez is ideális.

Amikor ezek a görbületek kisimulnak, esetleg homorúból domborúba váltanak az a gerinc számára egy természetellenes helyzet és túlterhelést jelent a porckorongokra, kisízületekre, izmokra, szalagrendszerre nézve. Későbbikekben ebből feszültségek, fájdalmak és akár betegségek is alakulhatnak ki. Ezért nagyon fontos, hogy a hétköznapi testhelyzetekben próbáljuk megőrizni gerincünk természetes görbületeit, illetve a már kialakult tartáshibákat javítani. A gerinc egészségéhez a legnagyobb hangsúly a prevención van:)

A természetes görbületek kisimulásának leggyakoribb oka, a helytelen testtartás. A mai kor embere gyermekkorától kezdve sajnos ülő életmódot folytat. Ülünk az etetőszékben, az étkezőasztalnál, az autóban, az iskolapadban, a tv előtt, a számítógép előtt, a munkahelye, etc.. A mozgásszegény életmód és az egész napos helytelen ülés a számítógép előtt eredményezhet fejfájást, fülzúgást, nyaki fájdalmakat, fáradékonyságot, karba, vállba kisugárzó fájdalmat és zsibbadást, hátfájást, derékfájást, lábba kisugárzó fájdalmat és zsibbadást, csukló problémákat. Továbbá keringési problémák léphetnek fel és a belső szerveket energiahiányossá teheti, így romlik a légzés, emésztés hatékonysága is és a monitornézés a szemünknek sem tesz jót. 

Ugyan az emberi test nem arra van kitalálva, hogy napi 8-12 órát üljünk, de ha már ülni kell, akkor tedd ezt olyan módon, hogy törekedj a gerinc természetes görbületeit megőrizni és az egész testet optimálisan terhelni.

Néhány egyszerű ergonómiai alapelv, mellyel megőrizheted gerinced egészségét az ülőmunka során is:


    ülőmunk, monitor beálítása, hogyan üéj,
  • Monitor felső része legyen kb. szemmagasságban és figyelj rá, hogy ne tükröződjön a felület (az állad húzd be picit és nyújtózkodj a tarkóddal, hogy a fül váll legyen kb, egy vonalban) 
  • A klaviatúrát és az egeret helyezd az asztal elejére, hogy a karod közvetlenül a tested mellett legyen és az alkar és felkar 90°-ot zárjon be 
  • A kézfejed legyen közvetlenül a klaviatúra felett úgy, hogy ne törd meg a csuklóvonalad (kézfej, csukló, kar egymás folytatása legyen) 
  • A teljes ülőfelületen ülj, a combok is alá legyenek támasztva 
  • A deréktáji homorulatod próbáld megtartani, megtámasztani (ehhez segítségül használhatsz ékpárnát, deréktámaszt vagy egyszerűen használd a szék támláját) 
  • Az alsó lábszár és a comb is kb. 90°-ot zárjon be 
  • A lábak egymás mellett stabilan helyezkedjenek el a talajon (ha szükséges használj lábtámaszt, vagy egy kis dobozt a lábak alá)


 Ha laptopot használsz, akkor használj hozzá külön klaviatúrát és egeret és a laptopot polcold alá, hogy monitorként funkcionálhasson.

Tarts rendszeresen szünetet! Állj fel és mozgasd át magad, sétálj, végezz el néhány gyakorlatot:) 

Mozogj rendszeresen! Válassz olyan testmozgást, amely segít a helytelenül rögzült testtartást javítani, erősíti az ülőmunka következtében meggyengült izmokat és nyújtja a befeszült izmokat, oldja a feszültséget (pl. jóga, gerinctorna, gyógytorna).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése