Ugrás a fő tartalomra

Gyors, egyszerű, cukormentes köles desszert



A múlt héten írtam egy bejegyzést arról, miért érdemes kölest fogyasztani. A mai hideg időjárásban, gondoltam elkészítem az egyik kedvenc köles desszert receptemet, amit számtalan módon lehet variálni:) Ez egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető ízletes desszert - gluténérzékenyek, tejérzékenyek is fogyaszthatják. Tálalhatod reggeliként vagy desszertként étkezés után is. Magában is nagyon finom vagy tortalapnak is felhasználhatod.
 
Hozzávalók:
    köles, gluténmentes, édesség, desszert, cukormnetes, vegán,
  • 1 csésze köles
  • 4 csésze forró víz
  • fahéj, szegfűszeg, vanília
  • 1 /2 csésze mazsola
  • vaj vagy ghí (vagy kókuszzsír)
  • reszelt citromhéj
-  Kiegészítheted kókuszreszelékkel, bármilyen más aszalt gyümölccsel, dióval, mandulával, magokkal, almával, más friss gyümölccsel, karobbal, kakaóval, nádcukorral …  a fantáziádra van bízva. A végén lekvárral vagy bármi egyébbel is tálalhatod.

Mosd meg a kölest és melegítsd elő a sütőt. Egy tepsit kenj ki vajjal (vagy ghível vagy kókuszzsírral) és tedd bele a hozzávalókat (köles, fűszerek, aszalt gyümölcsök, etc.) . Az előmelegített sütőben addig süsd, amíg a köles felszívja a vizet. Melegen fogyaszthatod kásaként vagy ha kihűl süteménynek fel tudod szeletelni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e