2015. május 27., szerda

Miért érdemes mandulát fogyasztani?


mandelnA mandula az egyik elgősibb olaj mag féle, megtalálható Nyugat Ázsiában és Európában is. Elsődlegesen érett magjait és az azokból kipréselt olajat használják fel. 

Kiváló ájurvédikus raszajana,a mely erősítő, roboráló hatású és energiával tölti fel a testet és örömmel a lelket. Megnyugtatja, csökkenti a vatat. Nagyon hasznos az idegrendszer számára, erősíti az idegeket és növeli a testi-lelki teherbíró képességet. Kiváló energia és tápanyag forrás.

A fehérje és  eszenciális zsírsavak, valamint enzimek mellett gazdag, ásványi anyagokban, nyomelemekben (magnézium, kalcium, vas, kálium, foszfor, cink)és  vitaminokba (A, B1, B2, B6, E). Táplálja a csontokat, fogakat, izomzatot. 

 A mandula antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert és kedvezően hat az emésztésre és a koleszterinszintre. Segít egészségesen tartani a tüdőt és nyákoldó hatással is rendelkezik. Jótékony a gyulladáscsökkentő hatása is.

Az édes mandula olaját leginkább az idegeket erősítő masszázsokhoz használják. Kiváló bőrápoló szernek is, könnyen felszívódik és táplálja a bőr mélyebb rétegeit.

Hogyan fogyaszd? 
A mandulát fogyaszthatod nyersen vagy pirítva is. 
Először forrázd le, majd távolítsd el a héját. Akár egy éjszakára vízbe is áztathatod.
A pirítással könnyebben emészthető lesz a mandula és ízletesebb lesz.

A mandulát fogyaszthatod más ételekkel is. Kiváló roboráló szer tejjel és datolyával:)

Vegyszermentes (bio) mandulát használj:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése