Ugrás a fő tartalomra

Miért érdemes mandulát fogyasztani?


mandelnA mandula az egyik elgősibb olaj mag féle, megtalálható Nyugat Ázsiában és Európában is. Elsődlegesen érett magjait és az azokból kipréselt olajat használják fel. 

Kiváló ájurvédikus raszajana,a mely erősítő, roboráló hatású és energiával tölti fel a testet és örömmel a lelket. Megnyugtatja, csökkenti a vatat. Nagyon hasznos az idegrendszer számára, erősíti az idegeket és növeli a testi-lelki teherbíró képességet. Kiváló energia és tápanyag forrás.

A fehérje és  eszenciális zsírsavak, valamint enzimek mellett gazdag, ásványi anyagokban, nyomelemekben (magnézium, kalcium, vas, kálium, foszfor, cink)és  vitaminokba (A, B1, B2, B6, E). Táplálja a csontokat, fogakat, izomzatot. 

 A mandula antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert és kedvezően hat az emésztésre és a koleszterinszintre. Segít egészségesen tartani a tüdőt és nyákoldó hatással is rendelkezik. Jótékony a gyulladáscsökkentő hatása is.

Az édes mandula olaját leginkább az idegeket erősítő masszázsokhoz használják. Kiváló bőrápoló szernek is, könnyen felszívódik és táplálja a bőr mélyebb rétegeit.

Hogyan fogyaszd? 
A mandulát fogyaszthatod nyersen vagy pirítva is. 
Először forrázd le, majd távolítsd el a héját. Akár egy éjszakára vízbe is áztathatod.
A pirítással könnyebben emészthető lesz a mandula és ízletesebb lesz.

A mandulát fogyaszthatod más ételekkel is. Kiváló roboráló szer tejjel és datolyával:)

Vegyszermentes (bio) mandulát használj:)

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)

szeretettel

KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e