2015. május 14., csütörtök

Ma ekadasi napja van - így tarts gabona mentes napot



ekadasi böjt, ájurvéda, böjt, gluténmentesAz ekadasi a holdtölte és az újhold utáni 11. nap. Ilyenkor a védikus írások azt javasolják, hogy a legjobb, ha teljes böjtöt tartunk és legfeljebb egy kis folyadékot veszünk magunkhoz. A fennmaradó időt pedig akár meditációra, vagy valamilyen lelki tevékenységre fordíthatjuk.

A teljes böjt sokaknak egészségügyi okokból vagy az életmódjuk miatt nem kivitelezhető, így egyfajta részleges böjttel tudják ilyenkor támogatni szervezetük és tudatuk tisztulását. Az ekadasi böjt tehermentesíti kicsit az emésztőrendszert, segít a méregtelenítésben is. Ezen a napon célszerű elkerülni a gabonákat (rizs, búza, köles, rozs, zab, etc.), hüvelyeseket (bab, lencse, zöldborsó, zöldbab, csicseriborsó etc.), a szezámmagot és a kukoricát is.

Ilyenkor hajdinát, amarantot, quinoát, gesztenyelisztet, tápiókát lehet használni a gabonák helyettesítésére.  Az étkezés a részleges böjt alatt is legyen egyszerű és nem túl bőséges.

A böjt az ekadasit megelőző nap estéjén kezdődik és az ekadasit követő nap reggeléig tart. A böjtöt minden alkalommal az asztrológiai szerinti legkedvezőbb időszakban javasolt megtörni egy kis egyszerű gabonaétel fogyasztásával – egy kis rizs, lepénykenyér, etc.  

A mai ekadasi megtörésének kedvező időpontja, holnap péntek reggel  05:07 és 10:09 között.

Néhány ekadasis menü javaslat:
  • Hajdina párolt brokkolival, pirított mandulával
  • Quinoa kása vegyes zöldségekkel
  • Zöldségleveles gesztenyelisztes lepénykenyérrel
  • Tört krumpli vajjal
  • Tápiókapuding tejjel (sáfránnyal, vaníliával)
  • Házisajttal (túróval) töltött cukkini hajdinával
Hajdina készítése köretnek (pl. rizs helyett :)
 Készítsd elő a hajdinát, mosd meg és csöpögtesd le. Melegítsd fel az edényt, majd öntsd bele a hajdinát és kevergetve pirítsd meg közepes lángon -  egy kissé pörkölt mogyoró jellegű illatot érezhetsz:)   Majd öntsd fel 2,5-3 szoros  mennyiségű forró  vízzel, tegyél hozzá sót és takarékon főzd kb. 25 percig, amíg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. A végén tehetsz rá frissen vágott petrezselymet:)

Quinoa készítése köretnek
Készítsd elő a quinoat, nagyon alaposan mosd meg, hogy a rajta lévő réteg lekerüljön  (ha rajta marad akkor kesernyés lesz)  és csöpögtesd le. Melegítsd fel az edényt, majd öntsd bele a quinoat és kevergetve pirítsd meg közepes lángon .  Majd öntsd fel 3 szoros  mennyiségű forró  vízzel, tegyél hozzá sót és takarékon főzd kb. 25 percig, amíg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. Tehetsz hozzá kedved szerint kurkumát, kardamomot a főzéshez, amit szeretsz:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése