Az ekadasi
a holdtölte és az újhold utáni 11. nap. Ilyenkor a védikus írások azt javasolják, hogy a
legjobb, ha teljes böjtöt tartunk és legfeljebb egy kis folyadékot veszünk
magunkhoz. A fennmaradó időt pedig akár meditációra, vagy valamilyen lelki
tevékenységre fordíthatjuk.
A teljes
böjt sokaknak egészségügyi okokból vagy az életmódjuk miatt nem kivitelezhető,
így egyfajta részleges böjttel tudják ilyenkor támogatni szervezetük és tudatuk
tisztulását. Az ekadasi böjt tehermentesíti kicsit az emésztőrendszert, segít a méregtelenítésben is. Ezen a napon célszerű elkerülni a gabonákat (rizs, búza, köles,
rozs, zab, etc.), hüvelyeseket (bab, lencse, zöldborsó, zöldbab, csicseriborsó
etc.), a szezámmagot és a kukoricát is.
Ilyenkor hajdinát,
amarantot, quinoát, gesztenyelisztet, tápiókát lehet használni a gabonák
helyettesítésére. Az étkezés a részleges
böjt alatt is legyen egyszerű és nem túl bőséges.
A böjt az
ekadasit megelőző nap estéjén kezdődik és az ekadasit követő nap reggeléig tart.
A böjtöt minden alkalommal az asztrológiai szerinti legkedvezőbb időszakban javasolt
megtörni egy kis egyszerű gabonaétel fogyasztásával – egy kis rizs, lepénykenyér,
etc.
A mai
ekadasi megtörésének kedvező időpontja, holnap péntek reggel 05:07 és 10:09 között.
Néhány
ekadasis menü javaslat:
- Hajdina párolt brokkolival, pirított mandulával
- Quinoa kása vegyes zöldségekkel
- Zöldségleveles gesztenyelisztes lepénykenyérrel
- Tört krumpli vajjal
- Tápiókapuding tejjel (sáfránnyal, vaníliával)
- Házisajttal (túróval) töltött cukkini hajdinával
Hajdina készítése köretnek (pl. rizs helyett :)
Készítsd elő a hajdinát, mosd meg és csöpögtesd le. Melegítsd
fel az edényt, majd öntsd bele a hajdinát és kevergetve pirítsd meg közepes
lángon - egy kissé pörkölt mogyoró
jellegű illatot érezhetsz:)
Majd öntsd fel 2,5-3 szoros mennyiségű forró vízzel, tegyél hozzá sót és takarékon főzd
kb. 25 percig, amíg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. A végén
tehetsz rá frissen vágott petrezselymet:)
Quinoa készítése köretnek
Készítsd elő a quinoat, nagyon alaposan mosd meg, hogy a
rajta lévő réteg lekerüljön (ha rajta
marad akkor kesernyés lesz) és
csöpögtesd le. Melegítsd fel az edényt, majd öntsd bele a quinoat és kevergetve
pirítsd meg közepes lángon . Majd öntsd
fel 3 szoros mennyiségű forró vízzel, tegyél hozzá sót és takarékon főzd
kb. 25 percig, amíg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. Tehetsz hozzá kedved szerint kurkumát, kardamomot a
főzéshez, amit szeretsz:)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése