A ghí az ájurvédában a tej és a méz mellett a
fiatalító és roboráló életelixírek közé tartozik. Számos csodás hatása miatt alkalmazzák előszeretettel gyógyászati célokra és a hétköznapi életben is.
Segíti a szövetek anyagcseréjét,
sejt megújító hatása van és számos vitamint és ásványi anyagot
tartalmaz.
Növeli az ellenálló képességet, erősíti az ízületeket. Könnyen emészthető és serkenti az emésztést, emészthetőbbé
teszi az ételeket és támogatja a méregtelenítést.
Jól alkalmazható főzéshez, sütéshez, pároláshoz, ételek ízesítésére. Azon túl, hogy emészthetőbbé teszi az ételt, nagyon kellemes ízt is ad az ételeknek.
Így készítsd el: 500g friss, bio
vajat egy edénybe olvassz fel kis lángon. A keletkező fehér habot mindig
távolítsd el a tetejéről. Addig hagyd bugyogni a folyékony
vajat, amíg minden víz elpárolog belőle - amíg még hallod a bugyogást és a vaj
aranyszínűvé és átlátszóvá nem válik, valamint az edény alján ilyen apró kis üledékek keletkeznek.Majd apró lyukú szűrőbe helyezhetsz egy géz darabot
és szűrd át rajta. Ezután hagyd kihűlni és akár hűtés nélkül is tárolhatod.
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Szia Kati :)
VálaszTörlésMeddig áll el a ghí?
Szép hetet! :)
Berni
Kedves Berni:)
VálaszTörlésIgazából bármeddig, mert tiszta zsír - nincs benn olyan ami megromoljon és megpenészedjen. Nem kell hűtőbe sem tenni.
Mondjuk 1 évnyi mennyiséget, úgy sem tudsz otthon magadnak csinálni. Fél kiló vajból nekünk kb 3 hétig elegendő.
szeretettel:
Kati
Sziasztok, én úgy tudom, egyszerre érdemes 1/2 kg.-nál több mennyiséggel kezdeni, van ki 5kg.-vajat főz fel, mivel igen sokáig kell "bugyogtatni". Bőven sokáig eláll, az biztos. S mivel mindenhez ezt lehet használni, főzéshez, kenyérre, stb... így hamar fogy.
VálaszTörlésKedves Vera:) igazából nem olyan sok idő, mert ha kicsi a mennyiség akkor kevés idő pl negyed kiló, fél kiló vaj kb 15-20 perc elkészítési idő. Ha mondjuk 5 kilót főzöl akkor sokkal tovább kell a konyhában állnod. Valóban bármeddig eláll, a kérdés van-e elegendő hely tárolni és van-e elég időd készíteni. Nekem pl. sosincs egybe 1,5 órám ghít főzni, de 20 percem az akad:)
VálaszTörlés