Ugrás a fő tartalomra

Hogyan készíts ghít (tisztított vajat) és mire jó?



A ghí az ájurvédában a tej és a méz mellett a fiatalító és roboráló életelixírek közé tartozik.  Számos csodás hatása miatt alkalmazzák előszeretettel gyógyászati célokra és a hétköznapi életben is.


ghí. ghee, tisztított vaj, vaj, Segíti a szövetek anyagcseréjét, sejt megújító hatása van és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Növeli az ellenálló képességet, erősíti az ízületeket. Könnyen emészthető és serkenti az emésztést, emészthetőbbé teszi az ételeket és támogatja a méregtelenítést.




Jól alkalmazható főzéshez, sütéshez, pároláshoz, ételek ízesítésére. Azon túl, hogy emészthetőbbé teszi az ételt, nagyon kellemes ízt is ad az ételeknek.




Így készítsd el: 500g friss, bio vajat egy edénybe olvassz fel kis lángon. A  keletkező fehér habot mindig távolítsd el a tetejéről. Addig hagyd bugyogni a folyékony vajat, amíg minden víz elpárolog belőle - amíg még hallod a bugyogást és a vaj aranyszínűvé és átlátszóvá nem válik, valamint az edény alján ilyen apró kis üledékek keletkeznek.Majd apró lyukú szűrőbe helyezhetsz egy géz darabot és szűrd át rajta. Ezután hagyd kihűlni és akár hűtés nélkül is tárolhatod.


Megjegyzések

  1. Szia Kati :)
    Meddig áll el a ghí?

    Szép hetet! :)

    Berni

    VálaszTörlés
  2. Kedves Berni:)
    Igazából bármeddig, mert tiszta zsír - nincs benn olyan ami megromoljon és megpenészedjen. Nem kell hűtőbe sem tenni.

    Mondjuk 1 évnyi mennyiséget, úgy sem tudsz otthon magadnak csinálni. Fél kiló vajból nekünk kb 3 hétig elegendő.

    szeretettel:
    Kati

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok, én úgy tudom, egyszerre érdemes 1/2 kg.-nál több mennyiséggel kezdeni, van ki 5kg.-vajat főz fel, mivel igen sokáig kell "bugyogtatni". Bőven sokáig eláll, az biztos. S mivel mindenhez ezt lehet használni, főzéshez, kenyérre, stb... így hamar fogy.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vera:) igazából nem olyan sok idő, mert ha kicsi a mennyiség akkor kevés idő pl negyed kiló, fél kiló vaj kb 15-20 perc elkészítési idő. Ha mondjuk 5 kilót főzöl akkor sokkal tovább kell a konyhában állnod. Valóban bármeddig eláll, a kérdés van-e elegendő hely tárolni és van-e elég időd készíteni. Nekem pl. sosincs egybe 1,5 órám ghít főzni, de 20 percem az akad:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond