Beérkezett a nagy nyári meleg, amikor általában nem is kívánjuk annyira a nehezebb ételeket. Mii nyáron nagyon gyakran eszünk zöldségeket baszmati rizzsel. Részben mert nagyon hamar készen van, nem kell hosszasan állni a konyhában és a melegben nem terheli túl az emésztőrendszert. A baszmati rizs, a rizsek közül a legkiválóbb és fantasztikus aromával rendelkezik.
Ez egy egyszerű és gyorsan elkészíthető étel, nagyon ízletes és még gluténmentes is :) Számtalan módon tudod variálni, bármilyen zöldségből meg tudod csinálni.
Hozzávalók 3 személyre:
Rizshez
- 1 csésze baszmati rizs
- 1 kk. kurkuma
- 3 ek. kókuszreszelék
- 3 szem kardamom mag
- 2,5 csésze forró víz
- só
- 2 csésze brokkoli
- 1 csésze zöldbab
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis padlizsán
- 0,5 kk.római kömény
- 0,5 kk. édeskömény
- 1 kisujjbegynyi gyömbér
- 1 kk. őrölt koriander
- friss koriander levél
- 1 ek. ghí (vagy kókuszzsír vegán változatban)
- só
Először mosd meg jól a baszmati rizst, majd csöpögtesd le. A lecsöpögtetett rizst pár percig egy edényben
pirítsd meg (nem kell alá zsiradék, de ha szeretnél rakhatsz). Majd a rizshez öntsd hozzá a 2,5 csésze
forró vizet. Tedd bele a kurkumát, sót, kardamon magot és a kókuszreszeléket. Forrástól számított 15 percig fedő alatt takaréklángon
főzd meg a rizst.
Amíg a rizs fő készítsd elő a zöldségeket, mindent tisztíts meg és darabolj fel. Melegíts fel egy serpenyőt és tedd bele a ghít. Majd a ghíbe a római köményt, édesköményt, koriandert, gyömbért és pirítsd egy picit. Add hozzá a répát és egy pici vízzel öntsd fel - ne önts túl sokat, mert nem vízben főzünk, a cél csak az, hogy könnyen megpuhuljanak a zöldségek. Adagold hozzá a brokkolit, zöldbabot és a padlizsánt és szükség esetén itt is tehetsz hozzá még egy kis vizet. Ha elkészült sózd meg és keverd el a korianderleveleket a zöldségekkel.
A zöldségeket és a rizst finoman vegyítsd el és már tálalhatod is, jól öntözd meg olívaolajjal:)
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése