Közeledik a karácsony és ilyenkor sok családnál előkerülnek a mandulás, mogyorós, diós receptek. Télen a vitamin és ásványi anyagok fő forrásai a különböző magvak és diófélék. Továbbá a magvak a vegetáriánus táplálkozásnak is fontos részét képezik, hiszen összetett szénhidráttal kombinálva teljes értékű fehérjéhez juttatják a szervezetet .(pl. kiváló választás egy diós tészta:) Korábbi bejegyzésekben már olvashatsz a mandula, a dió, hatásairól.
A zsírokat néha méltatlan módon szeretnék sokan száműzni a táplálkozásból, ám a szervezet szempontjából nagyon komoly szerepük van. A problémát nem a zsírok fogyasztása okozza, hanem a nem megfelelő zsírok fogyasztása. A telítetlen zsírsavak kifejezetten kedvezően hatnak az egészségünkre - legtöbbször ilyenek a magvak, diófélék.
A mogyorónak is, mint az olajos magvaknak általában, magas az esszenciális zsírtartalma és gazdag antioxidánsokban.
Jelentősebb mennyiségben tartalmaz E, C, B1 és B2 vitamint és magas az ásványi anyag tartalma is - sok cinket, káliumot, magnéziumot, mangánt tartalmaz. A réz tartalma kiemelkedő.
A mogyoró fogyasztása segít a vértisztításában. Réz tartalmának köszönhetően támogatja a vörös és fehérvérsejtek képződését, továbbá közreműködik a szív és az izmok munkájában. Segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását.
Magas a rosttartalma, serkenti a bélműködést és megakadályozza a székrekedés kialakulását. Segít megelőzni a vastagbél daganatos megbetegedését.
Csökkenti a koleszterinszintet és segít a vérnyomás normalizálásában.
Támogatja a idegrendszer munkáját, stressz esetén is hasznos beépíteni az étrendbe, továbbá kedvezően hat az agy működésére.
Vegyszermentes (bio) mogyorót egyél!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése