Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:)
Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.
Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést.
Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van.
Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik.
Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál.
Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az elmét, ezért nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, de rendszeres használata nagyon jótékony.
Magas láz, erős savtúltengés, kiütések és terhesség esetén nem javasolt a használata.
Kedvezően hat a vata-ra és kapha-ra is.
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése