Karácsonyra még egy nagyon jó kis keksz annak, aki szeretne igazán egészséges kekszet tenni az asztalra.
Ez a keksz kevés zsiradékot és kevés datolyacukrot tartalmaz (én rendes cukrot nem is teszek bele). Aki nem szereti annyira a natúr ízeket, tehet hozzá több édesítőt, illetve a hangulata és az édesség kedvéért lehet porcukrozni. Kivételesen a karácsony miatt én is ezt tettem:)
Ez a keksz kevés zsiradékot és kevés datolyacukrot tartalmaz (én rendes cukrot nem is teszek bele). Aki nem szereti annyira a natúr ízeket, tehet hozzá több édesítőt, illetve a hangulata és az édesség kedvéért lehet porcukrozni. Kivételesen a karácsony miatt én is ezt tettem:)
Hozzávalók
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg vaj (vegán változatban használj kókuszzsírt)
- 4 ek datolyacukor (ha édesre szeretnéd 10 dkg nád vagy datolyacukrot tegyél bele)
- 4 ek. datolyaszirup
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1,2 - ( esetleg 1,7 ) dl folyadék ( a narancs leve + víz) apránként add hozzá, akkor nem tévedhetsz :)
- 1 narancs reszelt héja
- fahéj, gyömbér, őrölt kardamom
Keverd el egy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a narancs levét és a vizet - egy lágy, nyújtható tésztát fogsz kapni. Tedd hideg helyre a tésztát egy rövid időre ( 15 - 20 perc ), majd lisztezett felületen nyújtsd és, szaggasd ki belőle a formákat. Tedd sütőpapíros tepsire és 180 fokosra előmelegített sütőben süsd meg. Ha édesre szeretnéd akkor a forró kekszeket szórd meg por nádcukorral. Az kekszek puhák és néhány napig dobozban is tárolhatod őket.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése