2017. április 12., szerda

Mi az egészség


Sokan úgy gondolják, ha éppen nem kell orvoshoz menni, akkor egészségesek. Szerencsére mára már a nyugati kultúra is sokkal többet ért az egészség fogalma alatt, mint a betegség hiányát. 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) definíciója szerint "Az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét, nem csupán a betegség vagy gyengeség hiánya." Ha ezt a mondatot végiggondolod a nyugati társadalomban szinte alig találsz egészséges embert, mert a legtöbbek elméje tele van aggodalmakkal, szoronganak, stresszesek, problémájuk van az alvásukkal és általában van valamilyen fizikai gondjuk is - fejfájás, emésztési probléma, mozgásszervi probléma. 

Jógaoktatóként naponta találkozom olyanokkal, akik elsőre azt mondják egészségesek, majd kiderül, hogy fáj a derekuk, a nyakuk, vagy éppen puffadnak, etc. és amikor megkérdezem mióta, néha olyanokat hallok , hogy 3 éve.... 3 éve fáj valami, gond van valamivel és semmit nem teszünk érte, mert elfogadjuk, természetesnek vesszük, hogy ez van és szedjük a mindenféle gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és várjuk, hogy valami csoda történik?... Az egészség nem valamiféle közügy vagy az orvos dolga. Az egészséged a Tiéd és Te tudsz érte tenni a legtöbbet.

Azt, hogy megfelelően éled-e az életed, mindig az aktuális állapotod mutatja meg. Ha harmonikusnak, kiegyensúlyozottnak  érzed magad, egészséges vagy és energiával, jó kedvvel teli, jók az emberi kapcsolataid, akkor jó amit csinálsz. Ha az amit tapasztalsz nem jó, akkor be kell látnod, hogy változtatnod kell azon, amit eddig csináltál, mert ha ugyanazt csinálod amit eddig, akkor ugyanazt az eredményt fogod kapni.

egészség elérése, jóga, ájurvéda, egészéges test, ájurvéda egészség, jóga egészség

A jóga szó jelentése "összekapcsolódás". A jóga eredeti célja, az önmegvalósítás volt -  azaz, hogy a lélek összekapcsolódjon a legfelsőbb forrással. A jóga mindig egységként kezeli a testet-elmét-lelket. Ha a testben vagy az elmében bármilyen zavar keletkezik, akkor az akadályt képez az önmegvalósítás útján. Ha az elmében feszültség keletkezik, az feszültséget hoz létre a fizikai testben is. Amikor az elme megfelelő állapotban van  az táplálja az egészséget.

Ugyan ma kevesen törekszenek a jóga végcélját elérni, ettől függetlenül a jóga és az ájurvéda által kínál módszerek a modern nyugati embernek fantasztikus eredményt tudnak hozni a békés elme és az egészséges állapot eléréséhez és fenntartásához. A jóga és az ájurvéda sorra elgördíti az akadályokat, amik a tökéletes egészség és harmonikus élet útjában állnak.

Ki marad egészséges a jóga és az ájurvéda szerint?
 • Aki a jóság (szattvikus) minőségében lévő ételeket fogyasztja (erről részletesebben itt olvashatsz)
 • Aki összhangban él a természet ritmusával (erről részletesen itt olvashatsz)
 • Akinek az életmódját  a jóság (szattvikus) minősége jellemzi - egyszerűség, szeret teljesség, mentesség az izgalmaktól, mentesség az irigységtől, rosszindulattól, kapzsiságtól, hiúságtól, féltékenységtől és a túlzott ragaszkodástól
 • Aki lelki önmegvalósításra törekszik.
 • Aki megfelelően tisztán tartja, ápolja:  
 • Aki szabályozza pszichés késztetéseit: düh, beszéd, elme, nemi késztetések, gyomor és a nyelv késztetéseit
 • Aki kontrollálja érzékeit
 • Aki tud megbocsátani
 • Aki felelősen gondolkodik
 • Aki rendszeres testgyakorlást végez
 • Aki nem nyomja el a testi késztetéseit (ürítés,  éhség, szomjóság, alvás, etc.)
 • Aki mértékletes a munkában, pihenésben, élvezetekben
A jóga nem csak testgyakorlás, nem csak tornaóra - persze már annak is számos pozitív hatása van, ha csak jógagyakorlatokat csinálsz. A jóga sokkal több... életmód, gondolkodásmód,táplálkozás, személyiségfejlesztés, garancia egy  jobb életre.

Ha elkezdesz a jógában elmélyedni, a jóga és az ájurvéda ajánlásait  beépíted az életedbe, csodát fogsz tapasztalni. Ha a jógafilozófia segítségével megérted ki vagy Te, hogyan működik ez a világ, mi a dolgod a világban, hogyan tudsz harmonikusan együtt létezni ezzel a világgal, akkor egyre kevésbé kell szenvedned a boldogtalanságot okozó zavartól, aggodalmaktól, félelmektől az elmédben.

A jóga segít abban, hogy testi szinten erősebb és rugalmasabb legyél. Javítja a légzésed, a keringésed, emésztésed és hatással van az idegrendszeredre, a hormon- és mirigyrendszeredre. 

A jóga segít, hogy az elméd békés és a gondolataid tiszták legyenek, érzelmi stabilitást ad, javítja a koncentrációd.

Ahhoz, hogy az életed megváltozzon, harmonikus legyen és egészséges legyél türelemre, kitartó odafigyelésre és rendszeres gyakorlásra van szükséged. 

Semmit nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Fokozatosan, lépésről, lépésre vezess be új dolgokat az életedbe és ne ragaszkodj görcsösen semmilyen elváráshoz, leld örömed az egészséges életmódban. Az erőfeszítésed és kitartásod kis idővel csodás eredményt hoz majd.

Az életmódváltás elkezdéséről, lépéseiről  egy korábbi bejegyzésben már írtam (itt olvashatod).

Jó egészséget kívánok:)
szeretettel:
KAti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése