A paradicsom egész nyáron át felelhető a kiskertekben és a zöldségárusoknál. Sokan még erkélyládákban is termesztik a kislakásokban.
A paradicsom a burgonyafélék (csucsorfélék) családjába tartozik. Lehet zöld, sárga vagy piros színű. Számos formában is fellelhető.
Az ájurvéda szempontjából a zöld és a sárga savanyú, édes és fűtő hatású, csípő utóhatással. Mindhárom doshát emelik.
A piros színű paradicsom savanyú, édes és csípős hatással rendelkezik. A gyomorban hűsítő hatása van, de a belekben kifejezetten fűtő hatású.
A piros színű paradicsom nyersen mindhárom doshát növeli. Bár az ájurévda úgy gondolja a paradicsom általában véve nagyon toxikus a szervezet számára - az nem okoz gondot, ha valaki néha, néha elfogyaszt egy kis paradicsomot, feltéve, ha meg van főzve és megfelelően fűszerezve, olyan fűszerekkel, mint a római kömény, kurkuma, fekete mustármag .
A paradicsom fogyasztása nagyon nem jó savasodáskor, vese és epekő esetén, ízületi gyulladás és isiász esetén.
A nyers paradicsom magjai alhasi fájdalmat okozhatnak.
Ha megfigyeljük az olasz konyhát, a paradicsomot elsődlegesen főzve fogyasztják, általában meghámozzák és a magját is eltávolítják. Érdemes a paradicsomot mértékkel fogyasztani, mert sajnos nem annyira egészséges étel, mint amennyire elsőre gondolnánk. A Himalaya hegyeiben kolostorokban a szervezeteseknek nem véletlenül nem adnak csucsorféléket - paradicsomot, padlizsánt burgonyát.
A csucsorfélék mérgező hatásairól az alábbi cikkben olvashatsz:
https://www.tminfo.hu/ajurvedikus-konyha/oszinten-a-burgonyarol-es-a-paradicsomrol/
Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:
Az ájurvéda szempontjából a zöld és a sárga savanyú, édes és fűtő hatású, csípő utóhatással. Mindhárom doshát emelik.
A piros színű paradicsom savanyú, édes és csípős hatással rendelkezik. A gyomorban hűsítő hatása van, de a belekben kifejezetten fűtő hatású.
A piros színű paradicsom nyersen mindhárom doshát növeli. Bár az ájurévda úgy gondolja a paradicsom általában véve nagyon toxikus a szervezet számára - az nem okoz gondot, ha valaki néha, néha elfogyaszt egy kis paradicsomot, feltéve, ha meg van főzve és megfelelően fűszerezve, olyan fűszerekkel, mint a római kömény, kurkuma, fekete mustármag .
A paradicsom fogyasztása nagyon nem jó savasodáskor, vese és epekő esetén, ízületi gyulladás és isiász esetén.
A nyers paradicsom magjai alhasi fájdalmat okozhatnak.
Ha megfigyeljük az olasz konyhát, a paradicsomot elsődlegesen főzve fogyasztják, általában meghámozzák és a magját is eltávolítják. Érdemes a paradicsomot mértékkel fogyasztani, mert sajnos nem annyira egészséges étel, mint amennyire elsőre gondolnánk. A Himalaya hegyeiben kolostorokban a szervezeteseknek nem véletlenül nem adnak csucsorféléket - paradicsomot, padlizsánt burgonyát.
A csucsorfélék mérgező hatásairól az alábbi cikkben olvashatsz:
https://www.tminfo.hu/ajurvedikus-konyha/oszinten-a-burgonyarol-es-a-paradicsomrol/
Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:
Mivel a húsokat nehéz megemészteni, ezért emésztés segítésére húsos étel fogyasztása után 1 órával próbálj inni 1 csésze paradicsomlevet egy csipet őrölt római kömény porral.
Emésztési probléma esetén fogyassz 1 csésze paradicsomlevet, 1/4 tk fekete borssal, egy csipet hinggel (aszafoetidával) és egy csipet kősóval. Ez sokat segíthet.
Mentális fáradtság, kimerültség és álmatlanság esetén próbálj meg délután 4 és 5 óra között meginni egy csésze paradicsomlevet 2 teáskanál teljes értékű bio nádcukorral, két csipet szerecsendióval. Aztán fogyaszd el a vacsorát 6 és 7 között és aznap este aludjál többet.
Ahhoz, hogy csökkentsd a zsírt és a testsúlyod, igyál egy csésze paradicsomlevet két csipet trikatuval ( ez gyömbér, fekete bors és hosszú bors keveréke) kora reggel és utána várj 2 órát mielőtt bármit ennél vagy innál.
Száraz köhögés, légzési nehézség és mellkasi fájdalom esetén igyál egy csésze paradicsomlevet 1 tk. kurkumával, 2 tk, teljes értékű bio nádcukorral és egy csipet őrölt szegfűszeggel. Ezt üres gyomorra fogyaszd el és utána egy óráig ne egyél és ne igyál semmit.
Emésztési probléma esetén fogyassz 1 csésze paradicsomlevet, 1/4 tk fekete borssal, egy csipet hinggel (aszafoetidával) és egy csipet kősóval. Ez sokat segíthet.
Mentális fáradtság, kimerültség és álmatlanság esetén próbálj meg délután 4 és 5 óra között meginni egy csésze paradicsomlevet 2 teáskanál teljes értékű bio nádcukorral, két csipet szerecsendióval. Aztán fogyaszd el a vacsorát 6 és 7 között és aznap este aludjál többet.
Ahhoz, hogy csökkentsd a zsírt és a testsúlyod, igyál egy csésze paradicsomlevet két csipet trikatuval ( ez gyömbér, fekete bors és hosszú bors keveréke) kora reggel és utána várj 2 órát mielőtt bármit ennél vagy innál.
Száraz köhögés, légzési nehézség és mellkasi fájdalom esetén igyál egy csésze paradicsomlevet 1 tk. kurkumával, 2 tk, teljes értékű bio nádcukorral és egy csipet őrölt szegfűszeggel. Ezt üres gyomorra fogyaszd el és utána egy óráig ne egyél és ne igyál semmit.
Vegyszermentes (bio) paradicsomot használj!
Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó egészséget kívánok:)
szeretettel:
Kati
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
Nagyon hasznos, hálás vagyok a cikkből tanultakért!
VálaszTörlés