Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény

Itt a karácsonyi időszak... ilyenkor a  legtöbb háztartásban már nézegetik a sütemény recepteket, tervezik az ebédeket, vacsorákat... 

Azt tudjátok rólam, hogy nem szeretek órákat állni a konyhában és pepecselni,de szeretem a finom és minőségi ételeket:)  A mai recept egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető Karácsonyi hangulatot árasztó süteményem receptje. Ezt a sütit a Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra készítettem a jógásainknak, elég nagy sikere volt:)

almás, vegán, akrácsonyi, tejmentes, tojásmentes, egészséges, diós, fahéjas, fűszeres, torta, karácsony, recept, vegetáriánus

Hozzávalók
  • 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
  • 2 bögre fehér tönkölybúzaliszt 
  • 1 bögre teljes értékű barna nádcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2/3 bögre kókuszzsír
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • vanília (vagy vaníliás cukor)
  • fahéj
  • csipet reszelt szegfűszeg
  • 3 közepes alma
  • 2 narancs 
  • 1 citrom 
  • 3 marék dió
  • 1 bögre víz 
  • mazsola (elhagyható)

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Az előkészítéshez mosd meg a gyümölcsöket és az almákat pucold is meg. 1 almának vedd ki a magházát és vágd cikkekre, a többit reszeld le. A narancsnak reszeld le a héját és a levét nyomd ki. A citrom héját is reszeld le.  A diót aprítsd darabokra  - én kézzel szoktam ezt csinálni - egy maréknyit tegyél félre belőle a díszítéshez.

A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket keverd össze egy tálba. Keverd hozzá a narancs és citrom héjat is. Majd egy másik tálba keverd össze a narancslevet, egy  pici citromlével, a vízzel és a kókuszzsírral. Figyelj rá, hogy a kókuszzsír folyékony állagú legyen - ha lemerevedett a kókuszzsír én meleg vízzel szoktam összevegyíteni, hogy felolvadjon és azt a vizet öntöm a tésztához.

Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd tedd hozzá a reszelt almát, a diót és ha szeretnél mazsolát rakni bele azt is. Az egészet finoman keverd el – figyeld a tészta állagát, mert attól függ mennyi leve volt a narancsnak, lehet több vagy kevesebb víz kell majd. A masszát öntsd bele egy kikókuszzsírozott, lisztezett tepsibe. A tetejére helyezd el az almaszeleteket és a félretett diódarabokat. 

180 fokon süsd addig, amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc)

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 


Jó étvágyat hozzá:)
szeretettel
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e