2018. december 13., csütörtök

Egyszerű tejmentes, tojásmentes karácsonyi sütemény

Itt a karácsonyi időszak... ilyenkor a  legtöbb háztartásban már nézegetik a sütemény recepteket, tervezik az ebédeket, vacsorákat... 

Azt tudjátok rólam, hogy nem szeretek órákat állni a konyhában és pepecselni,de szeretem a finom és minőségi ételeket:)  A mai recept egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető Karácsonyi hangulatot árasztó süteményem receptje. Ezt a sütit a Gyertyafényes Karácsonyi Jógagyakorlásra készítettem a jógásainknak, elég nagy sikere volt:)

almás, vegán, akrácsonyi, tejmentes, tojásmentes, egészséges, diós, fahéjas, fűszeres, torta, karácsony, recept, vegetáriánus

Hozzávalók
  • 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
  • 2 bögre fehér tönkölybúzaliszt 
  • 1 bögre teljes értékű barna nádcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2/3 bögre kókuszzsír
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • vanília (vagy vaníliás cukor)
  • fahéj
  • csipet reszelt szegfűszeg
  • 3 közepes alma
  • 2 narancs 
  • 1 citrom 
  • 3 marék dió
  • 1 bögre víz 
  • mazsola (elhagyható)

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Az előkészítéshez mosd meg a gyümölcsöket és az almákat pucold is meg. 1 almának vedd ki a magházát és vágd cikkekre, a többit reszeld le. A narancsnak reszeld le a héját és a levét nyomd ki. A citrom héját is reszeld le.  A diót aprítsd darabokra  - én kézzel szoktam ezt csinálni - egy maréknyit tegyél félre belőle a díszítéshez.

A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket keverd össze egy tálba. Keverd hozzá a narancs és citrom héjat is. Majd egy másik tálba keverd össze a narancslevet, egy  pici citromlével, a vízzel és a kókuszzsírral. Figyelj rá, hogy a kókuszzsír folyékony állagú legyen - ha lemerevedett a kókuszzsír én meleg vízzel szoktam összevegyíteni, hogy felolvadjon és azt a vizet öntöm a tésztához.

Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd tedd hozzá a reszelt almát, a diót és ha szeretnél mazsolát rakni bele azt is. Az egészet finoman keverd el – figyeld a tészta állagát, mert attól függ mennyi leve volt a narancsnak, lehet több vagy kevesebb víz kell majd. A masszát öntsd bele egy kikókuszzsírozott, lisztezett tepsibe. A tetejére helyezd el az almaszeleteket és a félretett diódarabokat. 

180 fokon süsd addig, amíg jók átsül és szép arany színe lesz. (kb 30 perc)

Jó étvágyat hozzá:)
szeretettel
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése