2019. szeptember 22., vasárnap

Zöldbabos indiai subji (szabdzsi)

 A zöldbab az ájurvédában édes, hűsítő, fanyar,hatású,  emeli az agnit( az emésztés tüzét), de ha túl sokat ezsel belőe megzavarja a vata-t. Gázosodást és székrekedést okozhat. 
Önmagában a zöldbab, emeli a vata-t, de a római kömény, asafoetida és a bors segít ezt kompenzálni. Vata alkatúaknak, csak mértékkel ajánlott. 
Jótékonyan hat a torokra, tüdőre és a pitta rendellenességekre. 

indiai, zöldbab, zöldbabos, fekete mustármag, recept, vegetáriánus, subji, szabdzsi


 Fogyaszthatod rizzsel, purival, chapatival (lepénykenyér receptet itt találod).

Hozzávalók
4 csésze zöldbab felvágva
2 ek ghí vagy olaj
1/2 tk fekete mustármag
1/2 tk római kömény
1/2 tk masala por (ez egy fűszerkeverék indiai boltokban kapható)
egy csipet asafoetida
1/4 tk kurkuma 
1/2 tk só

Paszta
1 tk kókuszreszelék
2 ek. friss korianderlevél összevágva
1 kis darab gyömbér apróra vágva

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

A zöldbabot mosd meg, vágd le a végeit és a vágd  kis darabokra.

Készíts pasztát a kókuszból, korianderből és gyömbérből aprító segítségével. A ghít (vagy olajat) egy edénybe hevítsd fel közepes lángon, majd tedd bele a mustármagot, a római köményt, pirítsd picit, majd add hozzá az asafoetidát, a masala fűszert és a kurkumát. Keverd meg a fűszereket, hogy piruljanak és add hozzá a pasztát, a sót és a zöldbabot. Keverd meg alaposan, fedd le és takarékon főzd amíg puha nem lesz, (kb 10 perc) . 

Tálalhatod kurkumás baszmati rizzsel vagy chapatival.

felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése