Ugrás a fő tartalomra

Egészségmegőrzés - miért betegszünk meg

Van itt minden.... meleg, hideg, eső, hó, napsütés, pára, szél, szárazság... csak győzzük lekövetni a külső körülmények alakulását öltözködésben, táplálkozásban, életmódban.



Az ájurvéda szempontjából a betegségeknek legtöbbször 2 fő oka van.

Az egyik, hogy nem vesszük figyelembe a külső körülmények alakulását, az évszakok sajátosságait.  A régi korok embere mindig a szezonális körülményeknek megfelelően élt. Pl. télen soha nem fogyasztott nyers, hűtő ételeket - mint nyers gyümölcsök, saláták -  inkább előnyben részesítette a tartalmas, a testet melegítő ételeket - levesek, kásák, főzelékek. 

Tavasszal az időjárás nedves, változékony, szeles, hűvös. Amikor valaki tavasszal sok nedvesítő és hűtő ételt fogyaszt sajnos megnöveli a nyálkás megbetegedések kockázatát (nátha,  meghűlés, influenza, allergia, etc.)

Az előző hírlevélben írtam részletesen arról, hogyan ajánlott tavasszal táplálkozni és milyen életmódbeli ajánlásokat érdemes figyelembe venni.

A másik fő oka a betegségeknek, hogy nem vagyunk tudatosak a testünkről. A test jelzi, hogy fáradt, menne pihenni, de a legtöbben inkább még ébren maradnak, hogy megnézzenek egy filmet vagy dolgozzanak. A test jelzi, nincs szüksége ételre, mert nincs éhségérzet, de a legtöbben leülnek enni, mert vacsoraidő van. A test jelzi, hogy kezd valami bújkálni bennünk, pl. picit kapar a torkunk, de a legtöbben nem kezdik erősíteni az immunrendszerüket.  

A legtöbb betegség nem egyik, pillanatról a másikra, hirtelen alakul ki. Annak, hogy nem vagyunk jól, gyengül az immunrendszerünk, csökken az energiaszintünk, egyre magasabb a toxinok szintje a szervezetünkben, vagy van valamilyen kezdődő problémánk, betegségünk számos előzetes jele van, de a legtöbben nem tudják, nem akarják figyelembe venni.

A legtöbb ember nem figyeli meg a teste jelzéseit és ha észre is veszi, nem hallgat a teste jelzéseire. 

Célszerű gyakorolni, hogy tudatosan légy jelen a testedben. Figyeld meg egy élethelyzet, egy étel vagy éppen egy tevékenység hatását... tudatosítsd mentálisan és fizikálisan mi, hogyan hat rád. Kerülj kapcsolatba a testeddel és tegyél szert önismeretre azáltal, hogy megfigyeled mi jó és mi nem kedvező a számodra. 

Honnan tudod, hogy egy betegség előkapujában van a szervezeted? Hogyan tudod megfigyelni, hogy magas a salakanyagok, toxinok szintje  szervezetedben?

  • Tudatosítsd a közérzeted... ha gyakran vagy elnehezült, reggel fáradtan ébredsz, kimerültnek érzed magad, kedvetlen vagy, motiválatlan vagy

  • Figyeld meg az emésztésed... ha van puffadás, gáz, savasodás, böfögés, gyomorégés, székrekedés, hasmenés, görcsök

  • Nézd meg a nyelved... ha van rajta lepedék

  • Figyeld meg a székleted... ha nyálkás, ragacsos, rossz szagú, nyomot hagy a wc-n (azaz wc kefét kell használnod)

  • Figyeld meg a vizeleted... ha büdös, szúrós szagú vagy erősen elszíneződik

  • Figyeld meg az izzadságod... ha rossz szagú , foltot hagy a ruhán

  • Tudatosítsd a mentális állapotodat... ha tompa az elméd, gyengült a koncentrációd, úgy érzed nem látsz tisztán, sokat kételkedsz

  • Figyeld meg az étvágyad és az ételekhez való viszonyodat... ha nincs étvágyad, semminek nem lesz igazán jó íze

  • Figyeld meg az ízületeidet... ha fájdalmak vannak az ízületekben

  • Tudatosítsd a testérzeteidet... ha vannak a testben elakadások, dugulások, teltségérzet az arcüregben, belekben

  • Figyeld meg az immunrendszeredet... ha könnyen elkapsz mindenféle betegséget

Ha szeretnél megszabadulni a salakanyagoktól, megelőzni a betegségeket, ha úgy érzed itt az idő egy kis testi, mentális és érzelmi tisztításra csatlakozz a Szezonális Tisztítás Program-hoz, ahol végigkísérünk egy csodás ájruvédikus tiszításon.
https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas

szeretettel
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e