2016. augusztus 11., csütörtök

A dinnye hatásai és ájurvédikus alkalmazása

A dinnye szezon júliustól szeptember elejéig tart. Ezen időszakban kicsiny hazánk szinte minden roszágútja mellett dinnyeárusokkal találkozhatunk:)

A dinnye egy ízletes, édes, hűsítő, lédús gyümölcs.  Nagyon vizes, és az ájurvéda nehezen emészthetőnek tartja. 

dinnye ájurvéda, ájurvédikus , ájurvédikus hatás, ájurvédikus alkalmazás, dinnye ájurvéda használataSzámos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz - többek között A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént.

A legtöbb dinnye hasonló hatásokkal rendelkezik, elsősorban vízhajtó és afrodiziákum. 

A dinnye nyugtatja a Vatat és a Pittat, de provokálhatja a Kaphát. 

Kedvezően hat az emésztésre, segít tisztítani a beleket is.
Leginkább Pitta rendellenességeknél tudod alkalmazni, mint gyulladásos állapotok, égető érzések.
 
Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:

Ha valakinek túl sok a Pitta a szervezetében - sok az égető érzés  a szervezetben - akkor a dinyne kiváló, emrt húsíti a szervezetet. 
Viszketés enyhítésére is kiváló a dinnye. Részben ilyenkor egyél dinnyét rendszeresen és a dinnye húsát dörzsöld a bőrödhöz. 

Akne esetén a dinnye héjának a belső oldalával dörzsöld át a bőröd és hagyd rajta éjszakára is. Ez a bőrt megszabadítja az akne-tól és puhává is teszi.

Égető vizelet esetén, egyél dinnyét egy csipet koriander porral megszórva. Ez segít csökkenteni a gyulladást  a húgyutakban és megszüntetni az égető érzést.

Ínyvérzésnél , sokat segíthet ha eszel dinnyét, de nagyon lassan rágod.

Vegyszermentes (bio) dinnyét fogyassz.

felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése