Ugrás a fő tartalomra

Évértékelés 2017. - Évindítás 2018.

Lassan közeledik az év vége. Néhány nap és üdvözölheted a 2018-as évet:) Ebben az időszakban sokan elméláznak az elmúlt időszakon és az elmúlt időszak tapasztalataira építve az elkövetkezendő időszakon.

Az elmúlt időszak átgondolásánál talán segít, ha szem előtt tartod, hogy bármi is történt Veled, az mindig érted van és a fejlődésedet szolgálja. Még akkor is ha az adott pillanatban úgy tűnik, hogy ez nem lesz  a hasznodra és inkább érzed kényelmetlennek, kellemetlennek, mint jótékonynak.

Néha az életünk leginkább rémes helyzeteinek, személyeinek  köszönhetjük, hogy türelmet, alázatot, egyszerűséget, önzetlenséget, lemondást vagy éppen elengedést tanulhatunk. 

Nem csak az év vége, hanem minden egyes napod  új lehetőségeket, új tapasztalatokat hoz számodra.  Járj  mindig nyitott szemmel, figyeld mit hoz az élet, figyeld merre mennek a sínek.  A nyitottság és az elfogadás, a rugalmasság fogja számodra biztosítani, hogy a következő éved igazán sikeres legyen...

Mit jelent, hogy sikeres? Talán azt gondolod, hogy most a szokásos dolgokat fogom ideírni... jó állása van, jó fizetése, autója, elismert, híres, tisztelik, jól csinál ezt vagy azt, tehetséges ebben vagy abban a dologban....

Sikeres az, aki boldog, elégedett önmagában, kiegyensúlyozott, egészséges, tökéletes harmóniában él önmagával és környezetével - a jóga a sikert az önmegvalósítás elérésével definiálja.



Ha úgy érzed a mostani életed, a fentiek alapján nem annyira sikeres, akkor tegyél érte, hogy a következő évben, Te is boldog és kiegyensúlyozott legyél. Lásd a változás szükségességét, mert ha ugyanazt csinálod mint eddig, akkor sajnos ugyanazt az eredményt fogod kapni. 

Gondold át a céljaidat és komolyan kötelezd el magad mellettük. Határozd  meg mit szeretnél másképpen a jövőben és tudatosan gondold át, hogyan tudod elérni. Majd szeretettel, türelemmel lépésről, lépésre haladj a megvalósítás útján.

Amennyiben úgy érzed, hogy nem vagy elégedett azzal amilyen az életed, akkor biztos, hogy szükséges változtatnod, mert ha ugyanazt csinálod mint eddig, akkor sajnos ugyanazt az eredményt fogod kapni.  A változás amit szeretnél érintheti az egészséged, életmódod, személyiséged fejlesztését, gondolkodásod változtatását, emberi kapcsolataidat vagy bármilyen olyan dolgot, amiben szeretnél más eredményt látni a következő évben.


Néhány hasznos gondolat ahhoz, hogy át tudd gondolni a 2017-es éved:
  • Hogyan jellemeznéd ezt az évet röviden?
  • Mik voltak az év legfontosabb eseményei?
  • Mik voltak az év legjobb pillanatai, minek örültél idén?
  • Mi okozott számodra bánatot, rossz érzéseket idén?
  • Mi jellemezte idén 
    • a testi-lelki egészségedet, közérzetedet?
    • a párkapcsolatodat?
    • a családi kapcsolataidat?
    • a munkahelyi körülményeidet?
    • a baráti kapcsolataidat?
    •  szabadidődet?
    •  anyagi dolgaidat, pénzügyi helyzetedet?
  • Kik segítettek terveid alakulásában, kiknek vagy hálás?
  • Kikkel kötöttél barátságot?
  • Kikkel tudtál kibékülni, rendezni a kedvezőtlen kapcsolatokat?
  • Mit tanultál idén, miben sikerült fejlődnöd?
  • Milyen rossz tulajdonságoktól sikerült megszabadulnod?
  • Milyen változásokon mentél át amire büszke vagy?
  • Mit tennél másképpen?
  • Mi hiányzik az életedből?
Írd össze a dolgaidat, átgondoltan, tudatosan a 2018-as évre vonatkozóan - ne rutinból készíts listátlégy őszinte magadhoz, nézz a szíved mélyére valójában mire vágysz, mit szeretnél. Ha van egy cél amit kitűzöl, akkor képzeld el, milyen érzés lesz ha megvalósul. Ha ez nem jó érzésekkel tölt el, hanem negatív érzetek, szorongás, félelem társul hozzá, akkor jó ha újra átgondolod valóban ez egy célod-e vagy esetleg csak valamilyen elvárásnak, külső nyomásnak szeretnél megfelelni.


Ne ragaszkodj mindig a megszokott dolgokhoz. Légy nyitott próbálj ki új dolgokat, tanulj új ismereteket, szerezz új tapasztalatokat.

Egy kis segítség ahhoz, hogy a 2018-as éved sikeres legyen:
  • Mit szeretnél elérni, megvalósítani 2018-ban? - írd össze a céljaidat, terveid
  • Miben szeretnél fejlődni, mit szeretnél tanulni?
  • Mik lesznek az év fontosabb eseményei?
  • Milyennek szeretnéd látni az alábbi életterületeket, miben szeretnél változtatni:
    • közérzet, egészség
    • táplálkozás
    • testmozgás
    • párkapcsolat
    • családi kapcsolatok
    • munkahelyi körülmények
    • baráti kapcsolatok
    • szabadidő eltöltése, hobbik, pihenés
    • anyagi dolgaid, pénzügyi helyzeted
  • Milyen rossz szokásodtól szeretnél megszabadulni?
  • Milyen negatív tulajdonságaidon szeretnél változtatni?
  • Milyen új dolgokat szeretnél kipróbálni  idén?
  • Hová szeretnél eljutni, elutazni ebben az évben?
Hasznos az is ha átlapozod a naptárad is és előre betervezed, a főbb eseményeket - családi rendezvények, munkahelyi programok, nyaralás, iskolai események, etc). Ez majd ad egy keretet az évednek.

Legyen meg az elképzelésed arról is, mit hogyan szeretnél, de tartsd szem előttlehet, hogy neked van egy terved, de az univerzumnak is van egy terve és a kettő nem mindig egyezik meg egymással.  Engedd el a ragaszkodásaidat a jövődet illetően is... ez a világ a változásokról szól. Ha az események nem az elképzeléseid szerint alakulnak, ne akadj fenn, légy rugalmas, mint a viharban azok a fák, amelyek nem törtnek össze, mert folyamatosan hajlonganak. Légy kész a változásra. Figyeld mindig merre mennek a sínek, és haladj az utadon, ne akarj minden áron egy akadálypályához görcsösen ragaszkodni. 

A világ nem fog megváltozni körülötted. Ne várd el a világtól, az emberektől, hogy megváltozzanak és minden úgy alakuljon ahogy Te szeretnéd. Bánj a dolgokkal, a személyekkel a természetük szerint. Minden helyzetben Te magad tudsz megváltozni, másképpen gondolkodni, másképpen hozzáállni a dolgokhoz. Higgy benne, hogy a dolgok mindig úgy alakulnak, ahogy azoknak alakulniuk kell. Egy korábbi bejegyzésben erről olvashatsz: Sosem látod a teljes képet...

Ha megváltoztatod a gondolataidat, megváltozik az életed. Lásd a dolgok jó részét, légy rugalmas, pozitív, nyitott, türelmes és szeretetteljes. Tudj elégedett lenni, mosolyogj, szeress, fejlődj sokat az új évben :)


Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne ha  egy tapasztalt szakember lépésről, lépésre kísérne a változás útján egyéni igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni  konzultációkra, életmódtanácsadásra.
sok szeretettel kívánok spirituális élményekben gazdag, harmonikus új évet
Kati 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e