Ugrás a fő tartalomra

Böjt - tehermentesítés, méregtelenítés, gyógyulás

A böjt az emésztőrendszer és a szervezet tehermentesítésére szolgál. A böjt ideje alatt nem fogyasztunk szilárd ételt. Az ételektől való tartózkodás növeli a testben lévő könnyűséget, segít a szervezet megtisztításában. Azáltal, hogy az emésztőrendszer pihen, erősödik az emésztés tüze („agni”) és mivel nincs étel amit megemésszen, így a belekben felhalmozódott mérgeket égeti el.

immunerősítés, méregtelenítés, egészség, immunrendszer, koronavírus, láz, ájurvéda

Amikor valaki beteg lesz, hasznos, ha böjtöt tart, így a szervezet tisztul és teljes erőbedobással a gyógyulásra tud koncentrálni és nem az emésztéssel lesz elfoglalva. 
Kifejezetten jótékony a böjt láz, megfázás, székrekedés, ízületi fájdalom, gyulladások esetén, illetve amikor salakanyagok vannak a vastagbélbe („ama”).

Kapha alkatú egészséges embereknek jótékony heti 1 nap , forralt vizes böjtöt tartani. Ez pihenteti az emésztőrendszert és segít az egészség fenntartásába.  A forralt vizes böjtről itt olvashatsz részletesen.

Az ájurvéda néhány gyógynövényt kifejezetten gyógyszerként használ a böjt alatt. Ilyenek a gyömbér, fekete bors, cayanne bors, curry – mindegyik segít a mérgeket semlegesíteni.  Érdemes belőlük teát készíteni, melegen fogyasztani. 

A böjtölés előtt nagyon fontos az egyéni alkat figyelembevétele. 

Az ájurvédikus alkatok szempontjából vata alkatúaknak legfeljebb 1 - 3 nap böjt ajánlott, mert a böjt növeli a könnyűséget a testben kibillenti a vata-t az egyensúlyából és idegességet, aggodalmakat, félelmet és gyöngeséget okoz. 

A pitta alkatúaknak 1,2,3 legfeljebb 4 napos böjt javasolt. A 4 napon túl terjedő böjt irritálja a pittát, megnöveli a testben lévő tűz elemet  és hatására düh, gyűlölet, szédülés jelenhet meg.

Kapha alkatúak hosszan tartó böjtöket is tarthatnak, számukra kifejezetten kedvező – értelmük, tisztánlátásuk javul, könnyeddé válik a testük. 

Ha valaki léböjtöt tart, érdemes figyelembe venni, hogy a vata- nak  szőlőlé, pitta-nak gránátalmalé, kapha-nak almalé tesz jót. 

Az ájurvéda orvosi ajánlása alapján a böjttel fel kell hagyni, amikor csökken a fizikai erő és állóképesség.

A jól kivitelezett böjt méregteleníti a szervezetet, kiegyensúlyozottá, fitté, könnyűvé teszi a testet, szépíti a bőrt, javítja az emésztést, csökkenti vagy megszünteti a gyulladásokat, ízületi problémákat, fejfájást, allergiás tüneteket.  A böjt jótékony a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetén is és erősíti az immunrendszert. 

Alkatodnak és aktuális egészségi állapotodnak megfelelően akár tarthatsz minden héten vagy minden hónapban 1 böjtnapot (forralt vízzel).

Amennyiben láz vagy megfázásos betegség tüneteit tapasztalod, legjobb ha azonnal kezdesz böjtölni.

Az ájurvéda a teljes szilárd étel mentes (anusana) - azaz semmit nem eszel -  böjtön kívül,  még kétféle böjtöt tart számon. 

Az egyik amikor az agni nem csökkent le és könnyű ételt ehetsz (lagusana). Ilyen pl. amikor napi 2-3 alkalommal csak kitcharit fogyasztasz. Ez is egy jó kis méretelenítő étrend és tehermentesítheted vele a szervezetedet. Természetesen itt is egészítsd ki forralt viz fogyasztással és lehetőség szerint jógázással a napodat:) 

A másik amikor napi 1 étkezés van csak,  ebéd vagy vacsora (adyasana). Ezt a típusú böjtöt  fogyni vágyó jógásaimnak előszeretettel szoktam ajánlani. Ha ilyen szakaszos böjtölést csinálsz, fizikálisan tisztítja a szervezeted, méregtelenít és mentálisan  békét hoz, tiszta érzékelést. 

Ha naponta csak egyszer eszel, könnyen fogsz fogyni és napról napra egyre inkább fogod érzékelni, hogy tisztul a szervezeted. Egészítsd ki a napi egy étkezést forralt víz fogyasztással és napi jógázással, így sejt szinten indul be a tisztulás. Elmúlnak az ama tünetek - lepedések nyelv, nehézség a testben, lustaság, rossz lehellet, emésztési gondok.  
Szedhetsz hozzá napi 1 tk. tiphala port is, ami szuperül méregteleníti a szervezeted és gyorsítja a fogyást.

Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne ha  egy tapasztalt szakember lépésről, lépésre kísérne a változás útján egyéni igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni  konzultációkra, életmódtanácsadásra.
  

Jó egészséget kívánok:)
szeretettel
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e