Ugrás a fő tartalomra

Böjt - tehermentesítés, méregtelenítés, gyógyulás

A böjt az emésztőrendszer és a szervezet tehermentesítésére szolgál. A böjt ideje alatt nem fogyasztunk szilárd ételt. Az ételektől való tartózkodás növeli a testben lévő könnyűséget, segít a szervezet megtisztításában. Azáltal, hogy az emésztőrendszer pihen, erősödik az emésztés tüze („agni”) és mivel nincs étel amit megemésszen, így a belekben felhalmozódott mérgeket égeti el.

immunerősítés, méregtelenítés, egészség, immunrendszer, koronavírus, láz, ájurvéda

Amikor valaki beteg lesz, hasznos, ha böjtöt tart, így a szervezet tisztul és teljes erőbedobással a gyógyulásra tud koncentrálni és nem az emésztéssel lesz elfoglalva. 
Kifejezetten jótékony a böjt láz, megfázás, székrekedés, ízületi fájdalom, gyulladások esetén, illetve amikor salakanyagok vannak a vastagbélbe („ama”).

Kapha alkatú egészséges embereknek jótékony heti 1 nap , forralt vizes böjtöt tartani. Ez pihenteti az emésztőrendszert és segít az egészség fenntartásába.  A forralt vizes böjtről itt olvashatsz részletesen.

Az ájurvéda néhány gyógynövényt kifejezetten gyógyszerként használ a böjt alatt. Ilyenek a gyömbér, fekete bors, cayanne bors, curry – mindegyik segít a mérgeket semlegesíteni.  Érdemes belőlük teát készíteni, melegen fogyasztani. 

A böjtölés előtt nagyon fontos az egyéni alkat figyelembevétele. 

Az ájurvédikus alkatok szempontjából vata alkatúaknak legfeljebb 1 - 3 nap böjt ajánlott, mert a böjt növeli a könnyűséget a testben kibillenti a vata-t az egyensúlyából és idegességet, aggodalmakat, félelmet és gyöngeséget okoz. 

A pitta alkatúaknak 1,2,3 legfeljebb 4 napos böjt javasolt. A 4 napon túl terjedő böjt irritálja a pittát, megnöveli a testben lévő tűz elemet  és hatására düh, gyűlölet, szédülés jelenhet meg.

Kapha alkatúak hosszan tartó böjtöket is tarthatnak, számukra kifejezetten kedvező – értelmük, tisztánlátásuk javul, könnyeddé válik a testük. 

Ha valaki léböjtöt tart, érdemes figyelembe venni, hogy a vata- nak  szőlőlé, pitta-nak gránátalmalé, kapha-nak almalé tesz jót. 

Az ájurvéda orvosi ajánlása alapján a böjttel fel kell hagyni, amikor csökken a fizikai erő és állóképesség.

A jól kivitelezett böjt méregteleníti a szervezetet, kiegyensúlyozottá, fitté, könnyűvé teszi a testet, szépíti a bőrt, javítja az emésztést, csökkenti vagy megszünteti a gyulladásokat, ízületi problémákat, fejfájást, allergiás tüneteket.  A böjt jótékony a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetén is és erősíti az immunrendszert. 

Alkatodnak és aktuális egészségi állapotodnak megfelelően akár tarthatsz minden héten vagy minden hónapban 1 böjtnapot (forralt vízzel).

Amennyiben láz vagy megfázásos betegség tüneteit tapasztalod, legjobb ha azonnal kezdesz böjtölni.

Az ájurvéda a teljes szilárd étel mentes (anusana) - azaz semmit nem eszel -  böjtön kívül,  még kétféle böjtöt tart számon. 

Az egyik amikor az agni nem csökkent le és könnyű ételt ehetsz (lagusana). Ilyen pl. amikor napi 2-3 alkalommal csak kitcharit fogyasztasz. Ez is egy jó kis méretelenítő étrend és tehermentesítheted vele a szervezetedet. Természetesen itt is egészítsd ki forralt viz fogyasztással és lehetőség szerint jógázással a napodat:) 

A másik amikor napi 1 étkezés van csak,  ebéd vagy vacsora (adyasana). Ezt a típusú böjtöt  fogyni vágyó jógásaimnak előszeretettel szoktam ajánlani. Ha ilyen szakaszos böjtölést csinálsz, fizikálisan tisztítja a szervezeted, méregtelenít és mentálisan  békét hoz, tiszta érzékelést. 

Ha naponta csak egyszer eszel, könnyen fogsz fogyni és napról napra egyre inkább fogod érzékelni, hogy tisztul a szervezeted. Egészítsd ki a napi egy étkezést forralt víz fogyasztással és napi jógázással, így sejt szinten indul be a tisztulás. Elmúlnak az ama tünetek - lepedések nyelv, nehézség a testben, lustaság, rossz lehellet, emésztési gondok.  
Szedhetsz hozzá napi 1 tk. tiphala port is, ami szuperül méregteleníti a szervezeted és gyorsítja a fogyást.
  

Jó egészséget kívánok:)
szeretettel
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond